Sprovođenje novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar pravde Nela Kuburović razgovarala je danas sa koordinatorom Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesnom Stanojević o sprovođenju novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kako bi se obezbedili svi uslovi za njegovu primenu koja počinje od 1. juna ove godine.

Kuburović je naglasila da se pod tim podrazumeva specijalizacija sudija, tužilaca i policije, koji će neposredno primenjivati nove zakonske odredbe, saopštilo je ministarstvo pravde.

Pema njenim rečima, završena je edukacija trenera za sudije i tužioce i upravo je započeta obuka za više od 400 nosilaca pravosudnih funkcija.

Kako nevladin sektor ima veliko neposredno iskustvo u radu sa žrtvama porodičnog nasilja, Kuburović je ukazala da su kao treća faza obuke predviđene radionice na nivou lokalnih samouprava, u koje će biti uključene i nevladine organizacije i udruženja, poput Savetovališta.

Stanojević je istakla da predstavnici tog savetovališta imaju veliko iskustvo i znanje koji mogu da budu od koristi svima onima koji će primenjivati novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Na taj način svim akterima koji će postupati po novom Zakonu biće preneta sva iskustva i znanja i od strane civilnog sektora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari