– Socijalistička partija Srbije je tokom prošle godine imala najveći broj priloga fizičkih lica koji su iznosili više od jedne prosečne plate, a koje su dužni da objave na svom sajtu prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti. Na spisku objavljenom na sajtu socijalista nalazi se lista od 161 donatora koji su mahom uplaćivali i po više od 200.000 dinara.

Među najvećim donatorima ovoj stranci prošle godine izdvojili su seLjubiša Dašić i Slobodan Simonović sa prilozima od po 600.000 dinara, zatim i Živan Obrenović, Slavko Šurbatović i Veselin Bojat sa po pola miliona. Na listi se nalaze i čak 24 donacije od po 400.000 dinara, a među donatorima stranke nema nijednog partijskog funkcionera. Što se tiče pravnih lica, kako se navodi na njihovom sajtu, najviše je dala firma „One Time“ – skoro 1,2 miliona dinara, a po više stotina hiljada izdvojile su i Privileg, Probeton, Probanat, Leon Sistem i Global solutions.

Većina partija priloge i donatore objavljuje na svojim sajtovima, osim SNS, PUPS, Nove stranke, Dveri i SNP Nenada Popovića čije spiskove nismo uspeli da pronađemo na njihovim internet prezentacijama. U SNS juče nisu odgovarali na pitanje Danasa zašto to ne čine, ali se, sudeći prema njihovom finansijskom izveštaju za 2014. godinu, može pretpostaviti i da nemaju priloge koji su veći od prosečne plate. Naime, u izveštaju se navodi da je 2014. ova partija imala više od 3.100 donacija fizičkih lica koja, slučajno ili ne, nisu prelazila 40.000 dinara i velika većina je upravo toliko i iznosila.

Ostale partije koje objavljuju podatke nisu imale veliki broj priloga, niti su iznosi bili toliko veliki kao donacije socijalistima. Najveći prilog u DS bio je 304.000 od Edipa Šerifova, a potom prilog Bojana Pajtića od nešto više od 257.000 dinara. Među donatorima su i mnogi funkcioneri i istaknuti članovi stranke, među kojima su Dragan Šutanovac, Nataša Vučković, Oliver Dulić, Milica Delević, Dragoljub Mićunović, Balša Božović…

SDS Borisa Tadića imala je samo jedan prilog od 280.000 dinara, kao i SDPS Rasima Ljajića od 48.000 koji je dao Ivan Bauer. Najveći prilog Jedinstvenoj Srbiji iznosi 830.000, SVM 65.000, Pokretu socijalista 144.000, SPO 62.000, a DSS 260.000 koje je uplatio Aleksandar Popović. Na listi priloga radikalima najveći prilozi bili su u vrednosti od po 100.000, koliko je uplatilo pet osoba. Od pravnih lica navodi se samo Vladimir Jovičić – PR Portir koji je za rad SRS izdvojio tri miliona dinara.

LSV i LDP na svojim sajtovima nisu objavile liste priloga za 2015. godinu, ali ih imaju za prethodne godine.

Zakonska obaveza

Prema Zakonu, maksimalna vrednost davanja na godišnjem nivou, koje jedno fizičko lice može dati političkim subjektima za redovan rad, iznosi najviše 20 prosečnih mesečnih zarada. „Davanje čija je vrednost na godišnjem nivou veća od jedne prosečne mesečne zarade javno se objavljuje. Politički subjekat je dužan da ovakvo davanje objavi na svom veb-sajtu u roku od osam dana od dana kada je vrednost davanja premašila iznos jedne prosečne mesečne zarade“, navodi se u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari