SPS ima problem sa identitetom 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ivica Dačić se suočava sa dvostrukim problemom – problemom koji se odnosi na identitet Socijalističke partije Srbije, i problem koji se tiče velikih troškova izborne kampanje, zato mu je i lakše i jeftinije da SPS bude deo liste okupljene oko SNS, kažu za Danas nezvanično pojedini izvori s političke scene Srbije.

Naši sagovornici ističu da je, primera radi, „SPS u Beogradu na poslednjim lokalnim izborima zamalo prešao cenzus“.

„SPS postaje sve neprepoznatljiviji i nema mnogo toga da sebi pripiše u zasluge od rezultata aktuelne vlade, osim kampanje za povlačenje priznanja Kosova koju predvodi Ivica Dačić. NJihovo biračko telo je uglavnom ostarelo i ubrzano se osipa iz godine u godinu. Dačić želi još jedan siguran mandat u vlasti, pa makar imao manje poslanika nego sada. SNS će proceniti Dačićevu ponudu i ako zaključe da time ništa ne gube, kao i da SPS postaje neprepoznatljiv za sledeće izbore, ići će na istoj predizbornoj listi. Već su u više opština nastupali zajednički, preciziraju izvori Danasa.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, osim nepoznanice koja se odnosi na „udruživanje snaga“ socijalista i naprednjaka uoči predstojećih izbora, „predizborna koalicija oko SNS ostaće manje-više neizmenjena“.

„Pravi razgovori o predizbornom savezu još nisu počeli, ali stranke koje su dosad bile na listi naprednjaka verovatno će ponovo biti deo koalicije, s tim što će koalicioni partneri SNS-a gotovo sigurno dobiti manje poslaničkih mesta, sa izuzetkom Pokreta socijalista, koji bi trebalo da ima tri poslanika, kao i do sada, a moguće je i više“, kažu sagovornici Danasa.

„Kampanja krenula nakon GS UN“

Pojedini izvori Danasa smatraju da nije slučajno što je „negativna kampanja“ protiv šefa diplomatije i lidera socijalista Ivice Dačića krenula u delu prorežimskih tabloida nedugo pošto je održavano godišnje zasedanje Generalne skupštine UN u NJujorku, krajem septembra, na kojoj su učestvovali i Dačić i predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić. „Znakovito je da se Dačić našao na udaru tabloida baš nakon tog puta u NJujork, gde je privukao pažnju javnosti u Srbiji brojnim susretima na marginama, poput razgovora sa Amal Kluni, Ivankom Tramp, Emanuelom Makronom… Moguće je da je on takvim aktivnostima postao trn u oku pojedinima u SNS-u“, poručuju naši sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari