Socijalistička partija Srbije neće podržati inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine da se važenje Zakona o lustraciji produži za još jednu deceniju i da konačno počne primena tog akta, usvojenog 2003. godine.


– Najbolju lustraciju sprovode građani. To su pokazali i poslednji izbori. Neke stranke očigledno imaju potrebu da se stalno vraćaju u prošlost, jer im izgleda nedostaju program i ideje za sadašnjost i budućnost. To je demagogija koja te stranke održava u javnosti. SPS je partija evropske budućnosti, što dokazuje na svakom koraku. Građani su to i prepoznali na poslednjim izborima – kaže za Danas portparol socijalista Đorđe Milićević.

Podsetimo, predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je prethodno našem listu da bi SPS pre svih drugih trebalo da podrži sprovođenje lustracije, kako bi na taj način i definitivno raskinuo s nasleđem iz devedesetih.

Jelena Trivan, portparolka DS, za danas kaže da zvaničnih konsultacija oko predloga LSV nije bilo. Ona nije mogla da nam kaže kada će biti poznat stav DS oko ovog pitanja. Ona je rekla da lično misli da se bez zakona ili sa zakonom mora staviti tačka na prošlost kako u moralnom tako i u pravnom smislu.

– Principijelno se zalažem da se svi mehanizmi i iz zakona i svim pravni mehanizmi stave u funkciju kako bi građani dobili osecaj pravde – kaže Trivanova.

Član Predsedništva LDP Ivan Andrić smatra da glavni razlog za nesprovođenje lustracije leži u neodlučnosti vladajuće koalicije.

– Razlog nije u ljudima koji se nalaze u Vladi, nego u ljudima koji podržavaju stranke na vlasti, oni na neki način ne dozvoljavaju lustraciju. Zakon o lustraciji ne odnosi se na neku stanku ili organizaciju, već na pojedince koji su kršili ljudska prava – rekao je Andrić i podseća da je 2003, u vreme dok je Skupštinom Srbije predsedavala Nataša Mićić, aktuelna potpredsednica LDP, formirana „lustraciona komisija“.

Stav LDP je i da je u cilju sprovođenja lustracije neophodno doneti zakon o otvaranju tajnih dosijea.

Nenad Čanak je, obrazlažući inicijativu LSV, izjavio da bi ovu inicijativu „na prvom mestu trebalo da podrži SPS, zato što bi njihov evropski zaokret, u koji se kunu i koji se po pojedinim delima čak može i naslutiti, bio dokazan podržavanjem jasnog raskida s prošlošću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari