U privremenoj Skupštini Kosova juče nisu mogli da potvrde da li će, prema najavama medija, u ponedeljak 4. juna kosovski parlament objaviti dvonedeljni konkurs za dizajn zastave i grba Pokrajine. Kako je Danasu objašnjeno, još nije zakazana sednica Predsedništva Skupštine koja bi trebalo da se, radi dogovora u vezi s konkursom, bar jednom sastane pre zvaničnog oglašavanja u javnosti.

U privremenoj Skupštini Kosova juče nisu mogli da potvrde da li će, prema najavama medija, u ponedeljak 4. juna kosovski parlament objaviti dvonedeljni konkurs za dizajn zastave i grba Pokrajine. Kako je Danasu objašnjeno, još nije zakazana sednica Predsedništva Skupštine koja bi trebalo da se, radi dogovora u vezi s konkursom, bar jednom sastane pre zvaničnog oglašavanja u javnosti. U pres službi kosovskog parlamenta očekuju da će se Predsedništvo sastati početkom naredne nedelje.
U Komisiji za države simbole ostavljeno je mesto i za predstavnike srpske zajednice na KIM, ali i u Srpskoj listi za KIM i Srpskoj demokratskoj stranci tvrde da neće učestvovati u donošenju kosovskih državnih simbola. Prema rečima Olivera Ivanovića u Srpskoj listi, čiji predstavnici učestvuju u radu pojedinih skupštinskih odbora, ali ne i na sednicama kosovskog parlamenta, smatraju da se „o državnim simbolima i ustavnim rešenjima može razgovarati samo na osnovu rezolucije o KIM kada ona bude doneta i da u ovom momentu za tako nešto nema mesta“.
– Albanska strana pokušava da ovakvim potezima umiri uznemireno albansko stanovništvo, jer je očigledno da nema pomaka u rešavanju glavnog pitanja – statusa KIM – izjavio je za Danas Oliver Ivanović.
Slaviša Petković, predsednik SDS, kaže za naš list da je ova stranka još pre dva meseca izašla iz svih kosovskih institucija i da „pre usvajanja rešenja o budućem statusu KIM i donošenja nove rezolucije neće učestvovati u radu ni ustavne, niti komisije za zastavu Kosova“.
Dušan Proroković, državni sekretar u Ministarstvu za KIM Vlade Srbije, najavljuje da će na eventualno raspisivanje konkursa za zastavu Kosova Beograd zvanično reagovati protestom Unmiku čiji šef ima ovlašćenja da to spreči. Proroković ocenjuje za Danas da „samo raspisivanje konkursa za zastavu deluje krajnje besmisleno, jer su državni simboli izraz tradicije i istorijskog kontinuiteta „i da ovo što sad radi Priština „podseća na situaciju u BIH iz 1996, kada je tamo na isti način rešavano pitanje zastave“.
Iako predloženo rešenje o budućem statusu Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija zasad ima samo status predloga koji je Beograd odbio, a oko kojeg su mišljenja država članica Saveta bezbednosti podeljena, Priština je krenula u njegovo sprovođenje radom na ustavu i pripremom državnih simbola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari