Srbi u Skupštini Kosova 1Foto: N1

Nakon šest meseci bojkota, srpski poslanici i ministri u kosovskoj skupštini i vladi, prisustvuju sednici kosovskog parlamenta.

Na sednici prisustvuje svih 11 poslanika Srpske liste, kao i dva predstavnika u vladi – potpredsednik Branimir Stojanović i ministar Dalibor Jevtić. Srpska lista ima pravo na još jednog ministra u vladi pošto je Ljubomir Marić smenjen sa funkcije ministra za lokalnu samoupravu.

Srpski predstavnici istakli su da su prekinuli bojkot jer im je prvenstveno cilj da onemoguće izgovore predstavnika većinske albanske zajednice da nema ostvarivanja prava Srba, dok njihovi poslanici i ministri nisu aktivni u centralnim institucijama.

Predstavnici Srpske liste zamrzli su pre skoro šest meseci aktivnosti u centralnim institucijama nezadovoljni odlukama predstavnika većinske zajednice, pre svih usvajanjem zakona o „Trepči“.

U međuvremenu je usvojen i zakon o strateškim investicijama i doneta odluka kosovske vlade kojom je Priština posegnula za imovinom države Srbije.

Srpski poslanici kažu da, kada bi međunarodnim činiocima na Kosovu ukazivali na kršenje kolektivnih prava Srba, dobijali kao odgovor konstataciju da je trebalo da političku borbu protiv tih akata vode unutar institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari