Srbi vole Rusiju dok sanjaju o Zapadu 1

Više od 40 procenata građana smatra da je Rusija najveći prijatelj Srbije, ali bi za svoj ili život svoje dece više od polovine ispitanika ipak odabralo neku od zapadnih zemalja – pokazalo je najnovije istraživanje istraživačko-izdavačkog centra Demostat „Srbija između Istoka i Zapada“.

 

Prema pomenutom istraživanju, građani Srbije najviše bi voleli da žive u Nemačkoj (11 odsto), Švajcarskoj (7 odsto), a slede Austrija, Italija i Švedska. Ipak, na pitanje koja zemlja je najveću prijatelj Srbije, četiri od deset ispitanika odgovara da je to Rusija.

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović rekao je da, prema mišljenju nekih, istraživanje nije trebalo ni raditi, jer se rezultati unapred znaju – da je Srbiji „srce na Istoku, a džep na Zapadu“.

– Očigledno je da kada je u pitanju ekonomija i donošenje racionalnih odluka vezanih za kvalitet života, građanin Srbije je orijentisan ka Zapadu, a kada je reč o prijateljstvu ili nekim tradicionalnim osećanjima, onda je orijentisan ka Istoku – zaključio je Mihailović dodavši da su stariji ispitanici bili naklonjeniji Rusiji a mlađi Zapadu.

Po pitanju vojne neutralnosti naše zemlje, više od polovine ispitanika izjasnilo se da Srbija ne treba da ima vojne baze nijedne od velikih sila na svojoj teritoriji, dok 20 odsto smatra da to treba dozvoliti Rusiji, a dva odsto SAD.

Kada je reč o političkoj orijentaciji ispitanika, nalazi istraživanja su pokazali da ispitanici koji su na predsedničkim izborima glasali za Aleksandra Vučića u 51 posto slučajeva kao najvećeg prijatelja Srbije vide Rusiju, dok oni koji će na sledećim parlamentarnim izborima glasati za SNS u 54 odsto slučajeva vide Rusiju kao najvećeg prijatelja Srbije.

Programski koordinator Demostata Zoran Panović rastrzanost građana između Rusije i Zapada objašnjava time što građani dobijaju izuzetno konfuzne poruke od strane države o tome šta proklamovana vojna neutralnost uopšte znači.

– Kada premijerka Ana Brnabić u Sloveniji izjavi da je naše opredeljenje Evropska unija, a u isto vreme slušate ljude koji su devedesetih godina bili na strani Miloševića, kako brane predsednika Vučića da ne skrene s pravog puta – oni sada brane Vučića da ne skrene s puta Evropske unije. To kod običnih ljudi pravi totalni kurcšlus – istakao je Panović.

Istraživač Demostata i glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić ocenio je da Srbija kao društvo nije uspela da stvori svest između politike koja se vodi i kvaliteta života, što je posledica nesposobnosti političara da se na ozbiljan način uhvate ukoštac sa problemima. On je zamerio to što u Srbiji ne postoji stručna ni javna rasprava o ozbiljnim pitanjima spoljne i unutrašnje politike.

Istraživanje Demostata rađeno je terenskom anketom na reprezentativnom uzorku od 1.200 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari