Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, u slučaju da se stranke vladajuće koalicije ne dogovore o rekonstrukciji Vlade, o čemu se sve češće spekuliše, verovatno bi usporilo početak pregovora o pristupanju EU, a bilo bi dodatno ugrožena ionako neizvesna borba protiv ekonomske krize, kažu sagovornici Danasa.


Srbiju u narednom periodu čekaju pripreme za početak pregovora i primena Briselskog sporazuma koje između ostalog podrazumevaju održavanje lokalnih izbora na Kosovu u novembru, a premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić se još nisu dogovorili ni o šefu pregovaračkog tima. Postoji mogućnost i da Vučić u poslednjem trenutku od Dačića zatraži premijersko mesto, što bi moglo da dovede do njihovog ozbiljnog sukoba, pa i do izbora.

Ognjen Pribićević, politički analitičar i bivši ambasador u Nemačkoj, za Danas kaže da treba videti kako će se rekonstrukcija završiti, te da je svaki razgovor o izborima sada hipotetički. „Vanredni izbori na jesen bi svakako usporili ne samo evropske integracije, nego i rešavanje problema s Kosovom, za šta je potrebna vlada s punim kapacitetom. Svi mi nismo svesni kakvi nas veliki izazovi očekuju na jesen kada je reč o Kosovu, ali i u vezi s ekonomskom situacijom“, upozorava Pribićević.

Prema njegovim rečima, ako bi se izbori održali „na brzaka“ tokom avgusta zanimljivo bi bilo videti izbornu kampanja, kada ljudi uglavnom nisu kod kuće. „Ako već moraju da se održe izbori, najmanja šteta bi bila da budu tokom avgusta, jer tada svi odmaraju, pa i institucije EU. Mada, to bi svakako bilo neuobičajeno“, kaže Pribićević.

Miroslav Prokopijević, ekonomista, za Danas kaže da izbori uvek znače neizvesnost kada je reč o ekonomiji i privredi. „Nikad se ne zna kakva će biti ekonomska politika nove vlade i zato dolazi do pada ulaganja, jer investitori čekaju da vide ishod. To važi za svaku razvijenu zemlju, a za nerazvijene kao što je Srbija još više“, objašnjava Prokopijević.

Kada je reč o uticaju na evropsku agendu, Prokopijević kaže da upravo zbog toga postoji pritisak spolja da se ne ide na izbore, jer bi oni usporili ceo proces, a EU hoće da vidi rezultate na terenu.

Vladimir Todorić, član Predsedništva DS, za Danas kaže da demokrate i dalje misle da će ove godine biti izbora. „Vlada sve vreme troši na bavljenje sobom, a ne ume da reši pokretanje reformi i privrede“, navodi Todorić.

Upitan koliko će izbori usporiti tempo evropskih integracija i primenu Briselskog sporazuma, Todorić odgovara da u svakom slučaju s tim treba nastaviti. „Tehnička vlada bi imala kapacitet da se bavi EU i Sporazumom, jer oko toga postoji gotovo apsolutni konsenzus i niko taj proces ne bi blokirao. Moramo se navići na činjenicu da tokom izbornog procesa ne može sve biti zaustavljeno“, zaključuje Todorić.

Bojan Đurić, potpredsednik LDP, za Danas kaže da mogućnost izbora i postoji upravo zato što je vladajuća koalicija nesposobna da vodi one reforme koje su važne za pregovore sa EU.

„Ako nisu u stanju da to urade, da skupe hrabrost i načnu reforme ekonomije, organizacije institucija, onda evropskih integracija u svakom slučaju neće biti. I dalje tvrdim da zemlja uopšte ne može da vodi pregovore o članstvu dok je na ivici bankrota i sa raspadnutim sistemima zdravstva, prosvete, socijalne zaštite i penzionim fondom“, ukazuje Đurić.

Da izbori nisu nemogući, ovih dana čujemo i od čelnika naprednjaka, s Aleksandrom Vučićem na čelu, koji je više puta kazao da tu opciju ne treba odbaciti. Zorana Mihajlović, potpredsednica SNS, rekla je za naš list da ta stranka ne beži od izbora, ali i da se pre svega rukovode interesom zemlje i građana. „Samo u odnosu na to ćemo procenjivati da li treba ići na izbore ili ne i u kom trenutku. Nadamo se suštinskoj rekonstrukciji Vlade“, navela je Mihajlovićeva.

„Neće biti izbora“

Premijer i lider SPS Ivica Dačić izjavio je juče da neće biti vanrednih izbora i da o njima nije razgovarao s Aleksandrom Vučićem. „Nema vremena za izbore. Oni bi zaustavili otvaranje pregovora s EU i sprečili Vladu u rešavanju ključnih problema poput nezaposlenosti“, rekao je Dačić novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari