Srbija na ovim izborima bira između puta u izvesniju i stabilnu budućnost, između jake i stabilne Srbije i stranputice koja Srbiju vidi izolovanu, odrođenu od naroda, koja tumara po ovom našem balkanskom prostoru – ocenio je u subotu predsednik Srbije i predsednički kandidat DS Boris Tadić na prvoj predizbornoj konvenciji u velikoj sali SPC „Vojvodina“ u Novom Sadu.
Podršku kandidatu DS pružili su Milorad Dodik, premijer RS i predsednik SNSD, ministri u Vladi RS iz DS, Rasim Ljajić, predsednik Sandžačke demokratske partije, kao i brojne javne i kulturne ličnosti. Konvenciju su obeležile teme – Kosovo, saradnja sa Evropom i svetom i podsećanje na teške „devedesete“, kada su radikali sa Miloševićem krojili sudbinu Srbije.
Tadić je naglasio da će Srbija biti evropska zemlja kao što i jeste i da je takva Srbija moguća samo ako se ne odustane od evropskog puta, ali ni od Kosova i Metohije, od svog nacionalnog identiteta i istorije i legitimnih nacionalnih ciljeva.
– Samo ako se Srbija nađe u Evropi, moguće je ostvarenje interesa srpskog naroda, a to je da se svi ponovo nađemo na jednom mestu, u našem novom domu – istakao je Tadić, i poručio da će Srbija uvek učestvovati u međunarodnim utakmicama, da se neće odreći svojih legitimnih prava ni po koju cenu, ali da ne dolaze u obzirni ratovi, ni ugrožavanje svojih građana i građana drugih država, kao ni njihovog teritorijalnog integriteta, jer, kako je naglasio, tražimo da svet poštuje i naš teritorijalni integritet.
– Pružamo ruke pomirenja svim nacijama sa kojima je neko u prošlosti u naše ime ratovao. Poštujemo Albance s Kosova, razumemo njihova prava i hoćemo da budu naši državljani – rekao je Tadić. On je obećao da će se u novom mandatu i dalje posvetiti izgradnji boljeg života za sve ljude, otvaranju novih radnih mesta i podizanju životnog standarda.
– Nema snažne države, koja brani nacionalne i državne interese, ako joj ekonomija nije snažna. Samo jaka i sigurna Srbija je poštovana u svetu i od njenih građana. To je vizija Srbije koju imamo i za koju ćemo se boriti i od toga nikada nećemo odustati – poručio je Tadić.
Reči podrške predsedničkom kandidatu iz DS uputili su premijer Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, ministar u Vladi Srbije i predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, kao i popularni kantautor Đorđe Balašević.