Srbija će se žaliti UN zbog izjave Vokera 1Foto: EPA/ ANJA NIEDRINGHAUS

Beograd će se obratiti UN zbog izjave bivšeg šefa misije OEBS na Kosovu Vilijema Vokera da radi na projektu stvaranja „velike Albanije“.

Prema pisanju Večernjih novosti ministarka pravde Srbije Nela Kuburović obavestiće zemlje članice UN o „sramnoj ulozi kreatora slučaja Račak“ koji je poslužio za agresiju na Srbiju 1999. godine, koji je sada albanski lobista i jedan od autora plana za promenu granica na Balkanu, prenosi B92.

To je za RTS potvrdila i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović. „Naravno. Trebalo bi da se obratimo (UN). Projekat ‘velike Albanije’ nije samo problem Srbije. Uključuje teritoriju nekoliko zemalja Balkana i mislim da sve nas to treba da brine“, rekla je Joksimovićeva i ocenila da je izjava Vokera dokaz da projekat „velike Albanije“ nije samo projekat sa kojim se „flertuje“ u vreme izbora, već nešto što postoji. „Mislim da sada imamo dobru argumentaciju, dodatnu u rukama da pokažemo EU“, kazala je ona.

Komentarišući najave da bi bivši specijalni izaslanik za Kosovo Marti Ahtisari i bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt mogli biti deo tima Prištine u pregovorima sa Beogradom Joksimović je rekla da lobiranje postoji i da je legitimno ali da je pominjanje ovih ličnosti indikativno. „Indikativno je da su to ljudi koji su u vreme svog mandata bili direktno vezani za dešavanja koja su proizvela brojne promene koje su bile na štetu Srbije. Mi sad možemo da vidimo da je to vrlo indikativan izbor“, kazala je ona.

Ona je rekla da građani ne treba da brinu i da je diplomatska pozicija Srbije sve bolja. „I mi radimo i aktivni smo. I naša diplomatska pozicija je sve bolja“, kazala je Joksimović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da izjava bivšeg šefa verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera da ima projekat za ujedinjenje Albanaca – na Kosovu, Albaniji i u dijaspori, predstavlja dokaz da je Voker velikoalbanski lobista i da se od početka zalagao za ostvarenje tog projekta.

„Srbija će na svakom mestu i na svakom nivou da iznosi ovaj krunski dokaz da Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na KiM već borba protiv Srbije i stvaranje ‘Velike Albanije'“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da ne misli da će Srbija uskoro moći da vrati stvari unazad niti da natera Ameriku ni 23 zemlje Evropske unije da povuku priznanje Kosova, ali je rekao da se velika diplomatska borba nastavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari