Nažalost, pregovori Beograda i Prištine su do sada bili neuspešni, ali nadam se da će biti održani dalji razgovori kako bi se postigao sporazum jer bi za obe strane bilo veoma značajno da ostvare napredak na svom putu ka EU – kaže za Danas Rajner Štiner, visoki funkcioner nemačkih vladajućih liberala (FDP), poslanik Bundestaga i stručnjak za jugoistočnu Evropu.


Odgovarajući na pitanje da li će Srbija uspeti da u vrlo kratkom roku ispuni takozvanih „sedam nemačkih uslova“ za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Uniji, Štiner ukazuje da je „Bundestag veoma jasno naveo da pregovori o pridruživanju nisu mogući bez uočljivog napretka u odnosu Srbije prema Kosovu“.

– Imajući u vidu činjenicu da to još nije ostvareno, ne vidim na kojim način bi Srbija mogla da dobije datum. Mi se držimo onoga na šta smo se obavezali 2003. godine, ali nismo voljni da činimo nikakve nove ustupke kada je reč o uslovima – naglašava Rajner Štiner u razgovoru za naš list.

Kako ocenjujete korake koje su srpske vlasti do sada preduzele u ključnim domenima?

– Najveći problem odnosi se na to da Srbija mora da prihvati da je Kosovo izgubio Milošević. Dokle god Srbija bude pokušavala da zadrži strukture na severu Kosova, koje direktno kontroliše Beograd, neće biti nikakvog rešenja.

Šta mislite o nedavnoj poseti prvog potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića Berlinu?

– Ministar spoljnih poslova Gido Vestervele je veoma jasno rekao ministru Vučiću da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU, ali da Srbija mora da ispuni neophodne uslove. Ja se potpuno slažem s takvim stavom.

Delegacija Bundestaga je u Beogradu prošlog meseca izjavila da Berlin utiče i na Prištinu da pokaže spremnost za pronalaženje kompromisa. Koji su koraci preduzeti u tom pravcu?

– Između ostalog, tokom svog boravka u Prištini nedvosmisleno sam stavio do znanja tamošnjim političarima da je neprihvatljiva bilo kakva oružana intervencija za rešenje problema na severu Kosova i naročito u Kosovskoj Mitrovici, već da Priština mora da predoči neku političku ponudu ljudima koji žive na tom prostoru.

Kakav je vaš stav o situaciji u celom regionu?

– Sa velikim žaljenjem konstatujem da nema dovoljno pozitivnih koraka. Aktuelni problemi u okviru Evropske unije su dobro poznati, a kako bih promovisao ideju o daljem proširenju među sopstvenim biračima u Nemačkoj, potrebno je da dobijem više dobrih vesti iz ovog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari