Jasno je da Srbija želi da pokuša da održi neutralan stav. Ipak, što Evropska unija bude nastupala ujedinjenije, to će Beograd imati suženiji manevarski prostor, kaže za Danas Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, komentarišući nedavne izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o spoljnopolitičkom kursu države.


Povodom Dačićeve poruke da Beograd „ne može sankcionisati velike“, naš sagovornik ističe da argument da je „Srbija mala država, pa ne može da nameće sankcije“ ne nailazi na dobar prijem u prestonicama članica EU.

„Mnoge članice Unije su takođe male i imaju značajne ekonomske i trgovinske interese koji su stavljene na kocku zbog krize u Ukrajini. U tom kontekstu, države EU će kao primer navesti i odluku Crne Gore, koja je, čak, još više zavisna od Rusije od Srbije, da podrži Brisel i nametne sankcije Rusima“, ukazuje Lindzi.

Britanski stručnjak za Zapadni Balkan konstatuje da u Evropskoj uniji dominira osećanje da se „nešto mora učiniti u vezi sa Rusijom“.

„Moskva izvrgava ruglu međunarodno pravo i uglavnom se doživljava kao sve veća pretnja za međunarodni mir i bezbednost. EU će očekivati od Srbije da sledi dominantnu politiku jer Srbija nastoji da postane članica. Neutralna politika će sve više biti doživljavana kao loša namera, što bi imalo velike posledice za proces evropske integracije Srbije“, zaključuje Džejms Ker-Lindzi.

Podsetimo, šef srpske diplomatije je prošle sedmice u obraćanju novinarima kazao da apeluje na sve – i na ukrajinske vlasti i na ruskog predsednika Vladimira Putina da dođe do mirnog rešenja jer zaoštravanje odnosa nije nikome u interesu. „Srbija podržava mirno rešenje ukrajinske krize, ponovio je Dačić i poručio da ona ne može da sankcioniše veće i jače od sebe.

Upitan da li se politika Srbije promenila kada je reč o krizi u toj zemlji, on je naveo da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine. „Kada mi iz Evropske komisije kažu da se eksplicitno izrazimo oko Ukrajine, ja im onda kažem da pročitaju svoje saopštenje o Izraelu i Gazi“, rekao je šef srpske diplomatije.

„Ozbiljan igrač“

Ministar spoljnih poslova Srbije je ocenio i da Srbija nije „tema za razne vrste ultimatuma i pritiske“. „Uspeli smo da se predstavimo kao ozbiljan politički igrač na međunarodnoj političkoj sceni – i u Moskvi, i u Parizu, i u Berlinu“, rekao je Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari