Zadovoljna sam konačnim tekstom rezolucija koje smo usvojili u Evropskom parlamentu. Srbija i Kosovo apsolutno zaslužuju napredak i da učine sledeći korak na njihovom putu prema EU.

Rezolucija o napretku Srbije odražava ono što sam više puta ponovila u poslednje vreme: da je Srbija dokaz da se trud isplati i da trenutno predstavlja najbolji primer u regionu kako je napredak moguć, ukoliko postoje volja i odlučnost, kaže za Danas Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, komentarišući rezolucije EP o Srbiji i Kosovu koje su usvojene prošle sedmice, a nastale su na osnovu godišnjih izveštaja izvestilaca EP Jelka Kacina i Ulrike Lunaček.

Prema rečima Fajonove, prva međuvladina konferencije EU i Srbije je početak novog poglavlja i zahtevaće još veće napore.

„Ne sumnjam da će Srbija, uzimajući u obzir jaku želju da se što pre priključi EU, savladati sve izazove na putu do punopravnog članstva. Kao izvestilac za viznu liberalizaciju za države Zapadnog Balkana posebno pozdravljam jasnu podršku liberalizaciji i poziv državama članicama EU da ne iskorišćavaju usvojen mehanizam o suspenziji, što je navedeno u Rezoluciji EP o Srbiji. Istovremeno, ponovo apelujem na vlasti u Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da se smanji, odnosno zaustavi priliv lažnih azilanata u države EU i da se vizna liberalizacija ne zloupotrebljava u te namere“, ističe ona.

Poslanica EP navodi da bi, kada je Kosovo u pitanju, želela da se što pre postigne dogovor o viznoj liberalizaciji, kao i da dogovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine predstavlja dokaz da je članstvo u EU za obe strane važnije nego populistička i nacionalistička retorika. „Vladavina prava, korupcija, poštovanje ljudskih prava i sloboda medija su područja gde će srpske i kosovske vlasti, kao i civilno društvo, imati još dosta posla“, poručuje Tanja Fajon.

Grčka da bude pokretač

Fajonova izražava očekivanje da Grčka, koja trenutno predsedava EU, „kao stari prijatelj i poznavalac društva Zapadnog Balkana“ dati novu pokretačku snagu procesu proširenja Unije na taj region. „Mislim da bi to bio uspeh za nas, za Evropu, koja jedino združena može da uspe“, konstatuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari