Srbija dobila prvu ženu premijera - Anu Brnabić 1Foto: Fonet/AP

Mandatar nove, petnaeste po redu vlade od uvođenja višestranačja biće Ana Brnabić, koja je ujedno i prva žena u istoriji Srbije na toj funkciji i prva sa gej opredeljenjem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas na pres-konferenciji po podne njeno ime, rekavši da ga je Brnabićeva obavestila da može da obezbedi većinu u parlamentu, ali i da je reč o vrednoj osobi koja poseduje stručne kvalitete.

Pojedini diplomatski izvori Danasa pozdravili su ovu odluku. Oni tvrde da izbor Brnabićeve znači modernizaciju Srbije. Kako nam je rečeno, ona uživa veliki ugled u diplomatskim krugovima. Njen izbor se doživljava kao jasan znak evroatlantskog opredeljenja Srbije, i donekle kontinuiteta, gde će predsednik može imati širi spoljnopolitički zahvat i prema Rusiji, dok će Brnabićeva voditi poslove oko evrointegracije i sprovođenja dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine.

Zanimljivo je da je Vučić više puta istakao da će lider socijalista Ivica Dačić voditi politički deo Vlade, i da uživa njegovo ogromno poverenje, a Brnabićeva ekonomski i oblastima poput digitalizacije.

Novinare je zanimalo kako je Brnabićeva reagovala kada joj je saopštio da će biti mandatar, a Vučić je odgovorio – „valjda mi je zahvalila, ne znam. Donela mi je neki poklon sa puta, ali ne nešto vredan“.

„Nije bilo lako doneti tu odluku i to nije poraz ni za SNS, ali ni za bilo koga dugog. Ideja je bila da se pronađe najbolje rešenje. Iako je SNS dominantnija, SPS će imati značajniju ulogu u novoj vladi“, rekao je Vučić, dodajući da budući premijer mora obezbediti dalje jačanje ugleda zemlje i dalje reforme i kontinuitet u politici.

Vučić je izrazio uverenje da je u narednom periodu važno obezbediti jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na Zapadu, tako i Istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim zemljama i drugim zemljama. Prema Vučićevim rečima, budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti, a neophodno je završiti objekte javne namene, za koje je pokrenuto javnih nabavki za 297 objekata. Predsednik Srbije je najavio i da će 16. jula otputovati u posetu Vašingtonu, gde će se sresti sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom.

Na pitanje novinara da li je tačno da će budući mandatar biti njegova marioneta, predsednik Srbije je odgovorio da će njegovi politički protivnici uvek naći razloga za kritiku, ali da njega zanima šta građani kažu.

„Da sam rekao danas drugo ime, rekli bi da sam izabrao najgoreg, ovako kažu da sam izabrao marionetu. Ne zanima me šta oni imaju da kažu, već me zanima šta imaju da kažu građani Srbije“, poručio je Vučić, negirajući kritike političkih protivnika da je odugovlačio sa saopštavanjem imena mandatara, jer, kako je naveo, nije prošlo ni polovina zakonskog vremena u kome je mogao da saopšti svoju odluku. „To sam mogao da uradim i krajem ovog meseca. Nisam to uradio, već posle posete Kazahstanu, kao što sam i rekao“, naveo je predsednik Srbije. Na pitanje da li je tačno da je Brnabićeva prelazno rešenje i da će parlamentarni izbori biti održani kada i gradski, on je naveo da je borac koji se ne bavi kalkulacijama.

Objasnio je da je tačno da bi SNS-u zasigurno bilo lakše da se održe parlamentarni sa beogradskim izborima, ali i da ih on ne planira. Naveo je i da će možda „snažna opozicija“ da izbori novu vladu, nove predsedničke izbore.

Brnabić se danas zahvalila predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodi Vladu Srbije i nastavi reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom.

Podsetimo, list Danas je još u februaru ove godine među prvima prepoznao Anu Brnabić kao potencijalnog kandidata za predsednika vlade, a za koju su sagovornici našeg lista ocenili da ima najviše šansi da se nađe na tom mestu.

Brnabić je u dosadašnjoj Vladi bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.Ima dugogodišnje iskustvo u rukovođenju projektima, i radila je na USAID-ovom projektu reforme državne uprave u Rumuniji.

U Srbiji je bila uposlena u kompaniji „Kontinental vind“ na projektu vetroparka vrednom više stotina miliona evra. Takođe je bila i jedan od ključnih ljudi u NALED-u.

Nakon što je Vučić saopštio novog mandatara sledi procedura izbora nove vlade i premijera u Skupštini Srbije, odnosno biće održana sednica na kojoj će novi mandatar predstaviti članove svog kabineta i podneti ekspoze u kome će izneti ciljeve i program vlade.

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Nakon izbora predsednik vlade i njeni članovi polažu zakletvu pred poslanicima, čime počinje da teče njihov četvorogodišnji mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari