– U Prokolu o saradnji između MUP-a Srbije i Euleksa vlast Srbije priznala je postojanje granice između Srbije i Kosova. Granica je ključni atribut državnosti, a ovaj sporazum utvrđuje prekograničnu saradnju Srbije i Kosova.

Svaka država koja potpiše sporazum o prekograničnoj saradnji formalno je priznala da se njena državna teritorija prostire do granične linije i istovremeno priznaje da preko granične linije počinje teritorija druge države – izjavio je za Danas Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije, upitan kako po njegovom mišljenju s pravnog stanovišta može da se tumači neprecizno definisan izraz „granica“ u Sporazumu o saradnji MUP-a Srbije i Euleksa, u uslovima samoproglašene nezavisnosti KiM pod protektoratom UN.

Koštunica smatra da je „ovaj sporazum težak udarac državi Srbiji i neposredan akt priznavanja granice nezavisne države Kosovo, čime je ova vlast ispunjavajući strane diktate izdala sopstveni narod, državne interese i Srbe na KiM“.

l Kako su do sada slične terminološke „dvosmislenosti“ i nepreciznosti rešavane u Rezoluciji 1244 SB UN i drugim međunarodnim dokumentima i sporazumima o KiM?

– Dok se država Srbija borila za Kosovo nije potpisan nijedan dokument koji je imao bilo kakvu dvosmislenost. U Rezoluciji 1244 jasno i izričito piše da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da misija UN nije statusno neutralna, već da mora poštovati suverenitet Srbije. Tek kada je aktuelna vlast priznala Euleks, započele su igre, dvosmislenosti i protivpravna tumačenja kako nezavisnost Kosova proističe iz Rezolucije 1244. Tako su neke države cinično navele kako su saglasno Rezoluciji 1244 priznale Kosovo. Najgore je to što je sadašnja vlast svojim priznanjem Euleksa prihvatila i postala saučesnik u ovom procesu puzajućeg pravljenja nezavisne države Kosovo. Euleks u svojim programskim dokumentima izričito navodi da „granična policija – Kosovska policija – ima punu komandu i kontrolu nad granicom Republike Kosovo“ i „da će službenici Euleksa delovati u punom skladu s važećim zakonima i uredbama Republike Kosova“.

Da li u Sporazumu o saradnji MUP-a i Euleksa ima elemenata kršenja Ustava Srbije?

– Svakom građaninu i bez posebnog pravničkog znanja biće sve jasno kad pročita član 8 Ustava Srbije, koji kaže: „Teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva. Granica Republike Srbije je nepovrediva, a menja se po postupku za promenu Ustava“. Svi znamo da je naša državna granica dovedena u pitanje postupkom kojim se drastično krši Ustav – potpisom sadašnje vlasti na sporazum sa Euleksom o prekograničnoj saradnji. Ma koliko vlast svojom propagandom obmanjivala građane, ovo je ipak stvar zdravog razuma i nema nikakve sumnje da ovaj sporazum ruši Ustav i to u suštinskom smislu, jer je reč o granici države.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari