Srbija i dalje traži Haradinaja 1Foto: Dejana MajstorovićKancelarija za KIM

Srbija neće odustati od gonjenja Ramuša Haradinaja, tražićemo i dalje njegovo izručenje, rekao je u petak ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

– Mislimo da Evropska unija valjda ima neke principe, a to je kažnjivost ratnih zločina, naglasio je Dačić nakon svečanosti u Vojnom muzeju, gde je predao dva ruska puškomitraljeza, poklon potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina. Da li je politički oportunizam dovoljan da poništi tu vrednost, mi verujemo da će ih se Francuska držati, rekao je Dačić.

Ministarka pravde Nela Kuburović je nakon hitne sednica Vlade Srbije u petak izjavila da je Srbija imala rok od 40 dana da dostavi dokaze uz molbu za izručenje Haradinaja, koji je po poternici uhapšen u Francuskoj 4. januara.

Haradinaj je u četvrtak pušten uz kauciju. On će na slobodi sačekati konačnu odluku suda o zahtevu za izručenje Srbije zbog optužbi za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

„U roku od pet dana dostavili smo molbu za izručenje i sve dokaze kako bi francuski pravosudni organi mogli da postupaju, a dostavili smo i dopunu zahteva o izručenju baš kada su odlučili da ga puste“, rekla je Kuburovićeva i dodala da je Tužilaštvo za ratne zločine proširilo istragu i da je prikupljeno još dokaza i da postoji tridesetak novih svedoka.

„Neki od svedoka su dali pisanu izjavu, ima onih koji imaju status zaštićenih svedoka tako da ne mogu da otkrivam njihova imena“, napomenula je Kuburovićeva.

Đurić vozom putuje na Kosovo

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je, povodom polaska voza na relaciji Beograd – severna Kosovska Mitrovica, da bi sprečavanje da on pređe administrativnu liniju predstavljalo šovinizam i sprečavanje ljudskih prava, prenosi FoNet. Voz treba da iz Beograda krene u subotu ujutro, a Đurić je, na konferenciji za novinare, ukazao da se sav putnički saobraćaj između centralne Srbije i Kosova odvija normalno, uključujući i dva voza dnevno na relaciji Kosovska Mitrovica – Kraljevo. Svaka sloboda kretanja ne treba da bude sporna za bilo koga… Ne vidim ni da bi postojao razlog da to bude za ovu liniju, konstatovao je Đurić, koji će u subotu ujutro krenuti prvim direktnim vozom Železnica Srbije iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu. Mediji su objavili fotografije voza koji je dobijen na poklon od Rusije i koji je oslikan ikonama, a spolja je „brendiran“ srpskom zastavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari