Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u upotrebi svemirskih tehnologija 1Nenad Popović Foto: FoNet Zoran Mrdja

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirne svrhe.

Popović je naglasio da će Memorandum imati „visoku upotrebnu vrednost“ za državu, nauku i univerzitete, ali i za privredu i građane u Srbiji.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sistema i sistema osmatranja zemlje iz svemira sa primenama u oblastima pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosistema, sistema daljinskog osmatranja i geolokacijskog pozicioniranja.

Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade i srpskim naučnicima da posete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija.

„Naš cilj je da se na svemirskim letelicama koje ćemo zajednički projektovati nađe i zastava Srbije“, rekao je Džang, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari