Srbija i Kosovo osnivaju fond 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajkovic

Fond za zapadni Balkan počinje sa radom početkom 2017. i to će biti prva regionalna organizacija koju će zajedno formirati Srbija i Kosovo.

Osnivanje Fonda za zapadni Balkan je u završnoj fazi, a osim Srbije i Kosova, u tu organizaciju ući će i druge države regiona koje nisu pristupile EU – Crna Gora, BiH i Albanija, pise Blic.

Što se tiče Srbije, osnivanje je prošlo Vladu i po hitnom postupku će ući u Skupštinu, kako bi od januara nova regionalna organizacija mogla da započne rad.

U Sporazumu o osnivanju Fonda, u koji je liste imao uvid, navodi se nekoliko nepolitičkih ciljeva, ali u njemu stoji i da je krajnji cilj ulazak svih njegovih članica u EU i jačanje saradnje među njima.

Srbija je insistirala da se u svim dokumentima uz Kosovo navodi i zvezdica, a u tekst o osnivanju Fonda uneta je i Deklaracija u kojoj stoji da se potpisi srpskih zvaničnika
ne mogu tretirati kao priznavanje nezavisnosti Kosova i Metojije.

List navodi da je Srbiji nuđeno da sedište Fonda za zapadni Balkan bude upravo u Beogradu, kao centru i glavnom gradu najveće države u regionu, ali su srpski zvaničnici takvu ponudu „izignorisali“.

„To je učinjeno upravo zbog Kosova i straha da će građani Srbije pogrešno protumačiti njihove motive. Zato je dogovoreno da sedište bude u Tirani“, navodi izvor lista.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je Blicu da je Srbija, uprkos učešću Kosova u ovoj organizaciji, zadržala svoju poziciju.

Kosovo je obeleženo na asimetričan način u odnosu na ostale, a u skladu sa Dogovorom o regionalnom predstavljanju, što je dogovoreno još u vreme Borka Stefanovića. Srbija je priložila i dodatnu interpretativnu izjavu kojom smo se na međunarodno-pravnom planu zaštitili od od eventualnog tumačenja da priznajemo Kosovo i Metohiju, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari