U EU info centru u Beogradu obeleženo je u petak 15 godina partnerstva Evropske unije i Srbije. To je bila prilika da se podseti da od 2001. Srbija i Evropska unija zajedno sprovode uspešne projekte širom zemlje koji su podstakli razvoj i doneli korist građanima u mnogim oblastima.

Više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava i finansijske pomoći iz pretpristupnih fondova Evropske unije utrošeno je za programe i projekte u Srbiji koji su podstakli razvoj i konkretne reforme – od zdravstva i obnove infrastrukture do zaštite životne sredine i obrazovanja. U ovom trenutku sprovodi se oko 600 projekata koje finansira EU, u bliskoj saradnji sa srpskim vlastima, privredom i organizacijama građanskog društva.

EU i Srbija imaju tesnu saradnju, a Srbija je jako napredovala na putu ka članstvu u EU i do sada je otvorila četiri poglavlja. Upitan kada bi Srbija mogla postati članica EU, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport je rekao da tempo pristupanja zavisi od Srbije i da u tom procesu Srbija ima podršku svih zemalja članica EU i evropskih institucija. On je napomenuo da je u svakodnevnim kontaktima sa članovima Vlade Srbije i da veruje da je nova srpska vlada posvećena evropskim integracijama. Taj stav je potvrdila i ministarka Jadranka Joksimović, koja je u petak učestvovala na obeležavanju 15 godina saradnje EU i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari