Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je juče u Valjevu da je Srbija sa Irakom sklopila ugovor o izvozu vojne opreme i naoružanja vredan 235 miliona dolara. Tadić je precizirao da je reč o „poslu veka“, te da je njegova vizija da Srbija bude zemlje koja će u budućnosti proizvoditi i izvoziti moderno naoružanje, ali i moderne tehnologije.
Kako je dodao predsednik Srbije, ugovor sa Irakom sklopljen je zahvaljujući tradicionalnom prijateljstvu dve zemlje.
– Izvoz naoružanja i opreme u Irak je epohalan ugovor u ovakvim okolnostima. Retko koja industrija dobija ovakav ugovor na početku 21. veka – kazao je Tadić i izrazio očekivanja da će taj ugovor „podići Krušik na noge“ i vratiti ga u vremena kada je bio vodeći izvoznik programa namenske industrije.
Pored Krušika, koji je dobio „najveći kolač“ i poslove vredne 32 miliona dolara, u Irak će izvoziti kragujevačka Zastava, „Milan Blagojević“ iz Lučana, užički Prvi partizan, čačanska Sloboda i Prva iskra iz Bariča.
Tadić je posebno značajnim ocenio to što će Utva iz Pančeva u Irak izvesti školske avione, jer je u suprotnom „pretila opasnost da Srbija izgubi avio-industriju“.
– Ovo je zamajac za Odbrambenu industriju Srbije, koja i u narednim godinama treba da bude oslonac tehnološkog razvoja zemlje – rekao je Tadić.
Predsednik Srbije je rekao da se srpske vojne fabrike već u januaru 2008. mogu nadati avansu iz ugovora o izvozu u Irak, kao i da je to dobro to što su fabrike namenske proizvodnje već počele pripreme za proizvodnju u koju će uključiti i brojne kooperante. On je kazao da Srbiju u budućnosti vidi kao zemlju koja proizvodi i izvozi moderno oružje i kao zemlju koja ima snažnu vojsku primerenu novim političkim okolnostima doprinoseći na taj način spoljnopolitičkom ugledu zemlje.
Tadić je rekao da se Srbija brani na granicama, ali i na svakom radnom mestu i zbog toga se založio za bolje radne uslove radnika i zarade od kojih će moći pristojno da se živi.
Posle valjevskog Krušika, predsednik Srbije posetio je gradilište kuće istraživača, gde je članovima Društva istraživača Vladimir Mandić Manda obećao pomoć u završetku radova. Kako je kazao Tadić, lično će pomoći u fazi finih završnih radova jer se i sam bavio gletovanjem zidova, pa je spreman da im pomogne i da ih obuči u tim zanatskim poslovima.