Šefovi diplomatija Evropske unije, na sastanku 15. juna, doneće najverovatnije odluku o ukidanju viza za Makedoniju, dok će Srbiji i Crnoj Gori biti omogućeno da do finalne procene, krajem jula, ispune preostale kriterijume iz mape puta za viznu liberalizaciju, rečeno je Danasu iz više izvora bliskih Evropskoj komisiji i Vladi Srbije.

Sudeći po najnovijem izveštaju Evropske inicijative za stabilnost o napredovanju zemalja zapadnog Balkana ka bezviznom režimu, problem nije samo u izdavanju pasoša kosovskim Albancima, kako se u javnosti naglašava, već i u oblasti zaštite ljudskih prava i međususedskih odnosa. Ti kriterijumi zajedno sa uslovima uspostavljanja javnog reda i bezbednosti, kao i kontrole migracija i procesa readmisije, ocenjeni su u tom izveštaju srednjom ocenom.

U izveštaju piše da ako se članice EU budu striktno pridržavale procene, jedino će Makediniji ponuditi putovanje bez viza, dok bi zasad Albaniji i BiH to pravo uskratili. Zemlje članice će morati da vagaju da li da nagrade „impresivni skorašnji napredak“ u obe zemlje (naročito u poslednjim mesecima) ili da se uzdrže od konkretnih nagrada dok uslovi ne budu ispunjeni. Treća opcija, koja je poželjnija u odnosu na uskraćivanje prava na putovanje bez viza, jeste ta da se napravi još jedna procena pre kraja jula, što će se najverovatnije i dogoditi.

Evropska inicijativa za stabilnost dala je jedino Makedoniji ocenu 1, što znači da je ispunila sve ili gotovo sve uslove predviđene mapom puta, Srbija i Crna Gora imaju ocenu 1,75, što znači da je ispunjen veći deo uslova. BiH i Albanija imaju ocenu 3, a prema objašnjenju ESI-ja, to znači da su na „pravom putu, ali ne ispunjavaju još sve potrebne uslove“. ESI je prema ocenama stručnjaka kredibilna nevladina organizacija čiji su izveštaji verodostojni, ali Evropska komisija ne barata nikakvim brojčanim ocenama onoga što je radila, pa su u pitanju verovatno ocene te nevladine organizacije.

– Ono što Makedoniju razlikuje od Srbije i Crne Gore jeste činjenica da se duži vremenski period bavi procesom vizne liberalizacije, pa su eksperti EK bili u prilici da ocene i implementaciju usvojenih propisa i zakonske regulative. Budući da je Srbija ali i Crna Gora tek usvojila neophodne zakone, objektivno nije bilo ni prilike za ocenu njihove primene. Zbog toga će im biti pružena prilika u periodu od mesec i po dana za završetak posla oko ukidanja viza, objašnjava za Danas Tanja Miščević, bivša direktorka vladine Kancelarije za pridruživanje EU.

Prema njenim rečima, najprihvatljivije za EU je da donosi odluke u takozvanim paketima, pa se zbog toga kao izvesnije očekuje da pored Makedonije i Srbiji i Crnoj Gori od 1. januara budu ukinute vize.

Švedska zadovoljna realizacijom Beograda

Beograd – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je juče sa zamenikom ministra spoljnih poslova Švedske Bjornom Lirvalom, o značaju ukidanja viza za putovanja državljana Srbije u zemlje EU. Informativna služba Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je saopštila da je Lirval rekao da Švedska potpuno podržava nastojanja Srbije da se donese odluka o ukidanju viza za građane Srbije i dodao da je Švedska zadovoljna tehničkim preduslovima koje je Srbija ispunila do sada. On je pozvao Dačića da u junu poseti Švedsku, gde bi trebalo da se sastane sa ministrom pravde i ministrom za migracije Švedske. Beta

Najveći problem „izuzeće“ Kosova

U izveštaju ESI-ja navodi se da najveći problem predstavlja to što je Kosovo izuzeto iz procesa ukidanja viza zemljama regiona, a budući da EU na tom području ima direktnu odgovornost, ostaje nejasno zbog čega bi Unija želela da se odrekne tako jakog instrumenta za unapređenje policije, granične kontrole, vladavine prava. To je problem, zaključuje se u izveštaju za građane Kosova, ali i Srbiju i EU. Komentarišući to, Tanja Miščević kaže da je srpska pozicija tu jasna – vize za sve građane Srbije, a ostalo je problem evropskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari