Srbija će krajem marta ili početkom aprila početi da šalje ekonomske diplomate u 28 gradova sveta, strateški bitnih za ekonomske i političke interese, najavio je ekonomski diplomata u SAD Milomir Ognjanović.

 On je rekao da će glavni zadatak ekonomskih diplomata biti predstavljanje Srbije kao odredišta za investicije i promovisanje izvoza i srpske robe na inostranim tržištima, radi ekonomskog rasta. „Naš posao neće biti da sedimo u kancelariji i šaljemo različite izveštaje o situaciji u ekonomiji u zemljama u kojima smo, već da budemo desna ruka srpskim firmama koje hoće da plasiraju robu u inostranstvo“, naveo je Ognjanović.

Ekonomske diplomate, istakao je Ognjanović, kontaktiraće i sa dijasporom, ali će biti aktivne i u medijima da bi se promenio negativni imidž Srbije i da bi se približila investitorima. Prema njegovim rečima, on će Amerikancima predstaviti potencijale Srbije za ulaganje u razvoj informacionih tehnologija, elektronike, poljoprivredne proizvodnje, hemijske, farmaceutske i prehrambene industrije, proizvodnje autodelova i mašina. „Srbija ima i drugih potencijala koji nisu prepoznati i to je ono što bi svi u Americi trebalo da saznaju. Ti potencijali su radna snaga, koja je relativno jeftina, a obrazovana i ima radnu etiku“, ocenio je Ognjanović.

Prednost Srbije su i slobodna trgovina sa EU, zemljama CEFTA i Rusijom, kazao je i dodao da Srbija od 2005. godine ima status najpovlašćenije nacije u trgovini sa SAD, što znači da oko 4.000 proizvoda koji se izvoze u Ameriku ne podleže carinama. „Potrebno je Amerikancima predstaviti uspešna ulaganja američkih kompanija u Srbiji, kao što su Bol pekidžing, Ju-Es stil i Filip Moris“, rekao je Ognjanović. Ekonomske diplomate će u okviru priprema za nove dužnosti proći kroz treninge u diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Privrednoj komori Srbije, Ministarstvu ekonomije i Agenciji za strane investicije i promociju izvoza Srbije (SIEPA) i biće raspoređeni u državama u okruženju, ali i zemljama koje su veliki investitori u Srbiji, poput Austrije, Nemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije. Ekonomske diplomate će biti službenici Ministarstva ekonomije, ali će im šef biti ambasador ili konzul, a diplomatske plate će primati na osnovu sporazuma ministarstava ekonomije i spoljnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari