Kosovska Mitrovica, Priština, Beograd – Predstavnici Srba saglasni u demantovanju tvrdnje da Vlada Srbije kupuje albanske kuće u severnom delu Kosovske Mitrovice, prenosi juče B 92.
Potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Momir Kasalović demantovao je za ovu stanicu tvrdnje premijera Kosova Agima Čekua da Vlada Srbije kupuje kuće Albanaca u severnom delu Kosovske Mitrovice.
Kasalović kaže da je „Čekuova izjava obična frustracija i da se ne bi njome mnogo bavio“.
– Odgovorno tvrdim da Vlada Srbije ne stoji iza bilo kakvih kupovina imanja. Vlada Srbije se time ne bavi i ako ima nekih kupoprodajnih ugovora, onda je to plod obične, normalne trgovine – kaže on.
Predsednik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da je iznenađen pažnjom koju izaziva prodaja kuća Albanaca u severnom delu Kosovske Mitrovice.
– Čeku za sve ove godine nije pokušao da oceni da li se menja etnička slika na Kosovu, posebno u južnom delu Kosovske Mitrovice. Tamo je živelo oko 2.500 Srba, a koliko znam, mali je broj onih koji nisu prodali imovinu. Ja to zovem prodajom pod pritiskom jer nisu bili u prilici da se vrate u domove, već su tu prodaju izveli putem posrednika – kaže Ivanović.
Politički predstavnici Srba s Kosova saglasni su u osudi Čekuove izjave. Albanci su u proteklih osam godina u severnom delu Kosovske Mitrovice prodali više od 200 stambenih jedinica, oko 50 kuća i više od 20 poslovnih prostora.