Srbija želi da se pridruži Evropskoj uniji, ali ne želi da narušava odnose sa Rusijom, poručio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posle jučerašnjeg sastanka u Moskvi s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim. Kako je istakao srpski premijer, „nikada nije skrivao da Srbija želi da postane deo EU“, ali Srbija ne želi da u teškom trenutku narušava dobre, najbolje prijateljske odnose sa Rusijom.


„Srbija se pokazala kao prijatelj i nije okrenula leđa Rusiji u teškom trenutku, za razliku od mnogih drugih, i to pokazuje na delu, a ne rečima“, ukazao je Vučić, naglašavajući da su, kada je reč o projektu Južni tok, ostala još samo tehnička pitanja, koja se brzo zatvaraju.

Vučić je precizirao da „smo mi imali imala četiri molbe i da nam se na sve četiri izašlo u susret i da ostaju samo neki tehnički detalji da se još urede u vezi sa Južnim tokom i da se može očekivati da u narednim danima sve bude završeno. Premijer Srbije se zahvalio svima koji su saslušali stavove i molbe Srbije na tome što smo „kao prijatelji uspeli sve da rešimo“.

Predsednik srpske vlade je rekao da Srbija podržava sve mirovne inicijative predsednika Ruske Federacije u vezi sa rešavanjem ukrajinskog pitanja, kao i da je podržala i stav Nemačke po tom pitanju. „Srbija želi mirno rešenje ukrajinskog problema. Srbija je mala zemlja, mi smo na svojoj koži osetili kako to izgleda“, konstatovao je Vučić.

Ruski premijer izjavio je da su dve države spremne da uskoro potpišu sporazum o Južnom toku. U tom kontekstu, Medvedev je rekao da je navedeni gasovod prioritetan projekat za Rusiju, što je postalo očigledno i nakon nedavnih događaja u Ukrajini. On je, takođe, istakao da je sa Vučićem „dugo i otvoreno“ razgovarao o situaciji u Ukrajini, o tome „šta se dogodilo, ko je kriv i šta treba raditi“.

Oba premijera su naglasila da međusobna robna razmena stalno raste i da je prošle godine porasla za 15 odsto a u ovoj za devet odsto, a ruski premijer je precizirao da se to dešava u vreme kada i u svetskoj ekonomiji ima dosta problema. Medvedev je konstatovao i da su direktne investicije firmi iz Rusije u Srbiju 1,3 milijarde dolara i da je to kroz duga partnerstva cifra i do tri milijarde istakavši i da je veoma važan rad ruskih banaka u Srbiji. On je naveo i da se razgovaralo o NIS-u i naglasio da je ta firma od gubitaša stigla do regionalnog lidera i da sada stvara prihod koji se investira u privredu Srbije.

Razgovaralo se i o modernizaciji infrastrukture srpskih železnica, što bi značilo i povećavanje izvoznog potencijala Srbije, naveo je Medvedev ističući istovremeno duboke prijateljske, istorijske i kulturne veze dve zemlje. On je još jednom izrazio saučešće povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju ukazavši na angažman humanitarnog rusko-srpskog centra u Nišu, koji je potvrđen i tokom poplava.

Srpski premijer je razgovore o ekonomskim pitanjima ocenio kao veoma uspešne, istakavši da su visoko ocenjeni i odnosi u svim drugim oblastima. Vučić je, takođe, naglasio povećanje robne razmene i dodao da je Rusija, uz Nemačku i Italiju, treći spoljnotrgovinski partner Srbije.

Razgovaralo se i o eventualnom proširenju zone slobodne trgovine i o potrebi za razumevanjem interesa Rusije u stvaranju Evroazijskog saveza, ali i Srbiji koja hoće evropski savez, naveo je Vučić.

U delegaciji koju predvodi premijer Srbije su i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, ministar privrede Dušan Vujović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Danas susret sa Putinom

Srpski premijer će se danas sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Kako je saopštio Kremlj, razgovaraće se o perspektivama daljeg jačanja političkog dijaloga Rusije i Srbije. Planirano je, takođe, da se razmotre pitanja u vezi sa bilateralnom i trgovinsko-ekonomskom saradnjom, naročito u oblasti energetike, jačanja kulturno-humanitarnih veza i saradnje u sferi međunarodne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari