„Siguran sam da bi bilo koja druga zemlja u svetu na isti način kao i Srbija branila svoj suverenitet, integritet i svoje dostojanstvo. Srbija se nikada neće odreći KIM, kao ni svoje evropske budućnosti“, poručio je Boris Tadić preko pisanog saopštenja dostavljenog medijima.
On napominje da je Srbija evropska i demokratska zemlja koja ima puno legitimno pravo da na osnovu međunarodnog prava, političkim i mirnim putem brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

„Siguran sam da bi bilo koja druga zemlja u svetu na isti način kao i Srbija branila svoj suverenitet, integritet i svoje dostojanstvo. Srbija se nikada neće odreći KIM, kao ni svoje evropske budućnosti“, poručio je Boris Tadić preko pisanog saopštenja dostavljenog medijima.
On napominje da je Srbija evropska i demokratska zemlja koja ima puno legitimno pravo da na osnovu međunarodnog prava, političkim i mirnim putem brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Tadić smatra da bi bilo veoma štetno da bilo koja zemlja prizna nezavisnost KIM mimo odluke Saveta bezbednosti UN; saopšteno je juče iz Predsedništva Srbije.

SAMARDŽIĆ: Beograd protiv razdvajanja rezolucija SB

– Prema rečima Slobodana Samardžića, ministra za KIM u Vladi Srbije, ideje Beograda o predloženom nastavku pregovora predočene su Rusiji koja će o tome obavestiti SAD. Samardžić u intervjuu Beti kaže da Srbiji ne bi odgovaralo takozvano razdvajanje rezolucija u SB UN – na tehničku, kojom bi bila uspostavljena misija EU na KIM i statusnu koja ne bi bila odmah usvojena. On je najavio da će novi pregovarački tim Beograda biti formiran kada „pregovori budu na vidiku“, što ministar za KIM ne očekuje uskoro.

Predsednik Srbije ističe da se Srbija „protivi stavovima zvanične Amerike da KIM treba da bude nezavisno i iskreno se zalaže za kompromisno rešenje budućeg statusa KIM koje će biti prihvatljivo za obe strane“. On smatra da „otvorenim i konstruktivnim dijalogom Beograd i Priština mogu doći do prihvatljivog rešenja koje će biti na dobrobit i Srba i kosovskih Albanaca“.
Premijer Koštunica ocenio je juče da je „svaki pokušaj da se politikom sile i pravnim nasiljem proglasi jednostrana nezavisnost KIM osuđen na neuspeh“.
„To se ponajmanje može popraviti američkom ponudom s najvišeg mesta da KIM dobije nezavisnost, a da Srbija bude nagrađena ulaskom u NATO. Srbija odbacuje svaku vrstu ovakvog razgovora i svaku pomisao da bi mogla da se pogađa i trguje svojom teritorijom“, tvrdi Koštunica.
Srpsko nacionalno veće severnog KIM ocenilo je juče kao „licemernu“ izjavu Džordža Buša da se Srbiji „kao kompenzacija za otimanje“ Pokrajine ponudi „članstvo u EU, NATO i prijateljstvo sa SAD“. U SNV smatraju da „takvo kvazipartnerstvo, koje podrazumeva podaničku ulogu naše države, komadanje srpske teritorije i razbijanje srpske vojske, sigurno nije interes Srbije koja ume da prepozna svoj istinski interes, saveznike i prijatelje“. Kako se ističe u saopštenju, „pristanak na takvo prijateljstvo bio bi „suicidni čin srpske države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari