Iako su najviši državni zvaničnici, među kojima i premijer Mirko Cvetković, vicepremijer Božidar Đelići šef diplomatije Vuk Jeremić, najavili da će Srbija u aprilu ove godine podneti zahtev za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, iz Brisela je u ponedeljak stigao „hladan tuš“ u vidu preporuke komesara za proširenje Olija Rena da bi s time trebalo sačekati do deblokade Prelaznog trgovinskog sporazuma. A taj akt, podsetimo, zavisi od toga kako Holandija sagledava „punu saradnju“ Beograda s Haškim tribunalom, odnosno od hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Ukoliko bi srpske vlasti poslušale savet komesara Rena, integracije bi se dodatno usporile i zemlja bi postala talac ne samo haških begunaca veći teške godine za samu EU – junski izbori za Evropski parlament, novembarski referendum u Irskoj o Lisabonskom sporazumu, parlamentarni izbori u sedam zemalja, kao i posledice svetske ekonomske krize. Rečje, dakle, o preporuci Brisela čije bi uvažavanje imalo skupu cenu.

Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije, kaže za Danas da je Savet za evropske integracije ovlastio Vladu da odluči koji je najbolji trenutak za podnošenje zahteva za kandidaturu.

– Važno je voditi računa o regionalnoj dinamici, budući da su Crna Gora i Hrvatska većpodnele zahtev, ali i o dogovoru sa evropskim partnerima, kao i o potrebi da se podnese u trenutku koji je najpovoljniji za Srbiju – objašnjava Delevićeva. Ona ocenjuje da su hapšenja haških optuženika uvek uslov kada je rečo procesu pridruženja i da je „samo pitanje u kojoj fazi će se taj uslov pojaviti“.

Vladimir Todorić, direktor Pravnog foruma, navodi da bi Srbija uprkos pozivu da sačeka s kandidaturom morala da podnese zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja aprila.

– Svrha jednostrane primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU je u tome da Srbija krene napred, ali najbolje bi bilo da se taj sporazum odmrzne, jer nemamo mnogo vremena za čekanje kada imamo u vidu da je Srbija u redu za EU poslednja među državama zapadnog Balkana – kaže za Danas Todorić.

Na pitanje novinara Danasa da li Renov savet znači „uhapsite Ratka Mladića, pa razmišljajte o kandidaturi“, naš sagovornik navodi da je jednostrana primena Prelaznog sporazuma bila ideja samog Rena.

– Dan nakon hapšenja Radovana Karadžića, Ren je najavio odmrzavanje Sporazuma, ali kada je postalo očigledno da se zbog odbijanja Holandije to neće dogoditi, on je predložio da Srbija počne da ga jednostrano primenjuje. Ali, takva situacija ne može da traje večno – navodi Todorić.

Ovaj stručnjak, koji je bio i savetnik Božidara Đelića za pravna pitanja evropskih integracija, smatra da je najnoviji stav Olija Rena „donekle ispravan“, jer nije racionalno očekivati da Srbija može da dobije 27 glasova za prihvatanje kandidature kada nema 27 glasova za odmrzavanje Trgovinskog sporazuma. Ipak, kako ističe, „mnogo će vremena proći ako budemo čekali da se sve države EU odobrovolje“.

Todorićpodseća da je Hrvatska podnela zahtev za kandidaturu uprkos protivljenjima koja su dolazila iz Unije, kao i da je za razmatranje zahteva potrebno da prođe oko godinu dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari