Parlamentarna skupština OEBS-a usvojila je u sredu Rezoluciju o osudi „nastavka akcija Rusije u Ukrajini“, a prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je juče u svojstvu predsedavajućeg boravio u Helsinkiju na obeležavanju 40. godišnjice osnivanja OEBS-a, ističe za Danas da to nema veze sa njime.


– To je Parlamentarna skupština OEBS-a, ja, odnosno Srbija, ne predsedavam time. To su parlamentarci iz zemalja OEBS-a i tu učestvuje delegacija naše skupštine. Ja sam se u četvrtak protokolarno njima obratio i odgovarao na pitanja – precizira Dačić.

Povodom izglasavanja navedene rezolucije, Dijana Vukomanović, koja je predvodila delegaciju Narodne skupštine Srbije na godišnjoj Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u prestonici Finske, ukazuje za Danas da OEBS okuplja 57 država učesnica, a na godišnjoj Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Helsinkiju obeležavala se četrdesetogodišnjica od osnivanja i usvajanja 10 principa miroljubive koegzistencije zapisanih u osnivačkom Helsinškom završnom aktu.

– Ipak, jubilej u Helsinkiju je bio u senci odsustva delegacije Rusije. Pošto Finci nisu hteli da izdaju vize ruskim poslanicima koji su na crnoj listi EU, uključujući i predsednika ruske Dume, Nariškina, na početak zasedanja došao je samo jedan član delegacije Kovalev, i rekao da zbog sprečavanja dolaska celokupna delegacija Rusije neće da učestvuje. Žaljenje zbog nedolaska parlamentaraca Rusije izrazili su, dosta oštro, Nemci, Švajcarci, Francuzi, Italijani. Ja sam u govoru na plenarnom zasedanju kao šef delegacije takođe rekla da je nedopustiva politika „prazne stolice“ koja vodi u opstrukciju procesa odlučivanja unutar OEBS-a – objašnjava naša sagovornica.

Vukomanovićeva ukazuje da je predsedavajući OEBS-a Dačić takođe pre početka zasedanja uputio pismo i telefonom razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Finske, tražeći da se ruskim parlamentarcima daju vize.

– Ipak, pošto delegati iz Rusije nisu učestvovali, njihove dve rezolucije nisu ni razmatrane, ali je razmatrana kanadska rezolucija kojom se osuđuju aktivnosti Rusije u Ukrajini. Vodila se detaljna rasprava o paragrafima i amandmanima na kanadsku rezoluciju, i za svaki se glasalo. Na kraju je rezolucija ipak usvojena sa 96 glasova parlamentaraca za, sedam protiv, 32 uzdržanih. Mi smo bili uzdržani kao i Švajcarci, Italijani, i drugi, a Francuzi uopšte nisu hteli da glasaju. Uzdržali smo se upravo zbog onemogućavanja Rusije da prisustvuje. Održali smo i sastanak takozvane trojke – bivše, sadašnje i buduće zemlje koje predsedavaju OEBS-u, sa Švajcarcima i Nemcima – navodi ona.

Dijana Vukomanović zaključuje da je bitno da se i „unutar OEBS-a ne ponovi obrazac sprečavanja aktivnog učestvovanja ruskih parlamentaraca u radu Skupštine OEBS, poput Saveta Evrope“. „Na jesen se parlamentarci OEBS-a okupljaju u Mongoliji i pretpostavljam da će tamo ruska delegacija prisustvovati u punom kapacitetu“, konstatuje sagovornica Danasa.

Preporuke Moskvi

Rezolucijom koju je usvojila Parlamentarna skupština OEBS-a, između ostalog, poziva se Ruska Federacija da „prestane da snabdeva i isporučuje teško naoružanje i municiju jedinicama ruskih oružanih snaga i plaćenika preko ruske granice u istočnu Ukrajinu i okonča davanje bilo kakve vojne, finansijske ili logističke pomoći ilegalnim naoružanim grupama u ukrajinskim regionima Donjecka i Luganska“. Takođe se ističe „potreba da Ruska Federacija ispuni sve obaveze iz sporazuma postignutih u Minsku 2014. i paketa mera za sprovođenje tih sporazuma iz 2015, kao i da upotrebi svoj značajan uticaj nad proruskim ilegalnim oružanim grupama u određenim područjima Donjecka i Luganska da učine isto“.

 

Dačić: Ne mogu da budem na dva mesta

Učešće na Kroacija forumu sam otkazao jer ne mogu da budem na dva mesta u isto vreme, kaže u izjavi za Danas Ivica Dačić. On nije želeo da komentariše pretpostavku koju je prekjuče iznela šefica srpske diplomatije Vesna Pusić da to otkazivanje ima veze sa najavljenom vojnom paradom, zakazanom za 5. avgust u Zagrebu, povodom godišnjice „Oluje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari