Savet za pripremu i praćenje predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope održao je konstitutivni sastanak na kojem su razmatrani prioriteti predsedavanja i prateće aktivnosti koje će biti organizovane u Srbiji i u sedištu SE u Strazburu.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je juče da su se članovi Saveta, kojim predsedava šef diplomatije Vuk Drašković, na sastanku saglasili da prioritete predsedavanja treba uskladiti sa strateškim dokumentima SE, kao i s interesima Srbije. Naglašeno je, takođe, da predsedavanje predstavlja značajnu priliku za promociju Srbije i njene privrženosti evropskim vrednostima koje oličava SE, dodaje se u saopštenju.
Srbija će u maju preuzeti šestomesečno predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope. Vlada Srbije imenovala je početkom februara članove Saveta za pripremu i praćenje predsedavanja Srbije Komitetom ministara SE. Savet ima 36 članova, a čine ga predstavnici svih ministarstava, kabineta predsednika Republike, Vladinih saveta, pravosuđa, skupština Srbije i Vojvodine i nevladinog sektora.