Srbija pozvala Maltu da odloži proterivanje dece do konzularnih konsultacija u januaru 1Foto: Pixabay/MICHOFF

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je malteške vlasti da odlože sprovođenje odluka o uskraćivanju dozvole boravka deci iz Srbije čiji roditelji nemaju dovoljne prihode na godišnjem nivou do održavanja konzularnih konsultacija dve zemlje koje su zakazane za 27. januar 2020.

Ministarstvo je danas saopštilo da je, preko Ambasade Srbije u Rimu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maltu, upoznato sa sve učestalijim žalbama državljana Srbije koji borave i rade u Malti, na tretman porodica sa maloletnom decom „zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou“.

Reč je o unutrašnjim propisima Malte koji se odnose na državljane svih država koje nisu članice EU, a koji su u nadležnosti organa zaduženog za izdavanje boravišnih dozvola – „Identity Malta“.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navodi da je od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje tih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za prevazilaženje nastalih problema.

„Imajući u vidu kompleksnost ovog pitanja, Ministarstvo spoljnih poslova je ranije već iniciralo konzularne konsultacije sa Maltom kako bi se ovo, ali i druga pitanja, sa malteškom stranom razmotrila i pronašlo rešenje. Ova inicijativa je prihvaćena, pa su konzularne konsultacije zakazane za 27. januar 2020. godine“, piše u saopštenju.

Navode i da su uputili molbu malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka u vezi sa tim pitanjima do obavljanja konzularnih konsultacija i rešavanja problema.

Na rešavanju tog pitanja angažovan je i počasni konzul Srbije na Malti.

Mediji su ranije javili da 22 dece, među kojima su i deca porodica iz Srbije, nemaju pravo da više borave u Malti, jer roditelji ne zarađuju dovoljno, pa tako ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole. Uglavnom je reč o porodicama iz država koje nisu članice EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari