Srbija se ovih dana prvi put u 2009. pridružila nekoj deklaraciji Evropske unije kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava u Iranu. Predsedništvo Evropskog saveta je u utorak 8. septembra usvojilo deklaraciju kojom se izražava zabrinutost zbog proglašenja smrtne kazne nad maloletnicima Behnudu Šoji, Rezi Padašiju i Huseinu Hagi u Islamskoj Republici Iran, a među državama koje su se priključile ovom dokumentu nalazi se i Srbija.

Podsetimo, prema ranijem pisanju Danasa, zvanični Beograd se ove godine nije pridružio EU u slučajevima 24 deklaracije kojima se osuđuju slučajevi kršenja demokratskih procedura i ljudskih i političkih prava širom sveta, uglavnom u zemljama koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova.

„EU je duboko zabrinuta zbog izveštaja da bi uskoro trebalo da bude izvršena smrtna kazna nad Behnudom Šoji, koji je kao maloletnik bio optužen i osuđen zbog krivičnog dela koje je počinio kao maloletnik. EU podseća na svoju raniju komunikaciju sa vladom Islamske Republike Iran o ovom pitanju, kao i na deklaraciju usvojenu 23. maja 2008. godine.

EU takođe izražava svoju duboku zabrinutost zbog izveštaja da su Reza Padaši i Husein Hagi takođe osuđeni na smrt zbog krivičnih dela koja su počinili kao maloletnici i da ih uskoro očekuje pogubljenje.

EU podseća da bi ova pogubljenja bila u direktnoj suprotnosti s međunarodnim obavezama koje je preuzela Islamska Republika Iran, pre svega s Međunarodnom konvencijom o građanskim i političkim pravima i Konvencijom o pravima deteta, koje jasno zabranjuju izvršenja smrtne kazne nad maloletnim licima, odnosno nad osobama koje su počinile ta krivična dela pre punoletstva.

EU poziva Islamsku Republiku Iran da se ponaša u skladu s međunarodnim pravom kada je reč o pogubljenjima gospode Šoja, Padeši i Hagi, kao i svih ostalih maloletnih prestupnika, uzimajući u obzir međunarodne norme i standarde koji obezbeđuju zaštitu prava onih kojima preti smrtna kazna.

EU osuđuje nastavak rasprostranjenih slučajeva proglašenja i izvršenja smrtnih kazni u IR Iran. U isto vreme, EU nastavlja da ponavlja svoje dugotrajno protivljenje smrtnoj kazni uopšte i zalaže se za moratorijum nad egzekucijama, kao što se navodi u rezolucijama 62/149 i 63/168 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ovoj deklaraciji pridružile su se i države kandidati za članstvo u EU Turska, Hrvatska i BJR Makedonija, zemlje učesnice Procesa stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidati Albanija, BiH, Crna Gora i Srbija, zatim članice EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Ukrajina i Moldavija“, navodi se u Deklaraciji Predsedništva Evropskog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari