Srbija, S. Makedonija i Albanija početkom oktobra o formiranju "malog Šengena" 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS ( arhivska fotografija)

Strategija zajedničkog ekonomskog razvoja, odnosno formiranje takozvanog „malog Šengena“, biće početkom oktobra u Beogradu jedna od tema razgovora s čelnicima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom – saopštio je danas kabinet potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović.

„Svaka od zemalja Zapadnog Balkana je mala za privlačenje globalnih investitora, bez kojih nije moguće obezbediti konstantan ekonomski rast. Ali, zajedno možemo da budemo konkurentniji, kako prema EU, tako i prema drugim svetskim tržištima“, istakla je Mihajlović i apelovala na zemlje Zapadnog Balkana da naprave strategiju zajedničkog ekonomskog razvoja.

Podsetivši da je na to „jasno pokazao slučaj otvaranja nove fabrike ‘Folksvagena’ „, dodala je da nije reč o stvaranju „neke nove Jugoslavije“ ili „velikog Balkana“, već o primeni „čiste ekonomske logike koja može da obezbedi bolji život građanima“.

Mihajlović je poruzčila da treba ukinuti „sve unutrašnje carinske i granične barijere za transport roba i usluga izmedju Srbije, Albanije i Severne Makedonije, i u tome možemo da imamo podršku i Transportne zajednice, čije je sedište nedavno otvoreno u Beogradu“, navedeno je u saopštenju.

Bilo bi dobro i da sve zemlje Zapadnog Balkana usaglase infrastrukturnu politiku.

„Možda bi prvi korak u tom pravcu mogao da bude formiranje regionalne mreže punjača za električna vozila“, navela je Mihajlović i predložila i jedinstvenu naplatu putarine na auto-putevima regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari