Mediji u Srbiji su „delimično slobodni“, a zemlja zauzima 83. mesto u svetu na listi koju je povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, objavila američka nevladina organizacija Fridom haus.

Srbija je ocenjena ocenom 39 – za zakonsko okruženje ocena je 13, za političko 17, a ekonomsko devet. Svrstana je u kategoriju zemalja sa „delimično slobodnim medijima“, u kojima je ukupna ocena dobijena na osnovu upitnika koji pokriva navedene tri oblasti, između 30 i 60. Zemlje u kojima su mediji slobodni imaju ocenu između 0 i 30, a zemlje u kojima mediji nisu slobodni od 60 do 98.

Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, izjavila je juče da postoje objektivni razlozi zbog kojih je Srbija ocenjena kao zemlja sa delemičnom slobodom medija i dodala da je u poslednjih godinu dana bilo dosta pritisaka i pretnji novinarima u koje su uključeni kako tajkuni, tako i lokalni funkcioneri.

Prema izveštaju Fridom hausa sloboda medija na globalnom nivou pogoršala se u 2008, a najveći pad beleži se u regionu centralne i istočne Evrope, kao i u zemljama bivšeg SSSR-a. Hrvatska deli 81. mesto sa Antigvom i Barbudom, a BiH i Makedonija dele 98. mesto, Crna Gora sa Bocvanom i Istočnim Timorom deli 78. mesto.

U regionu je najbolje rangirana Slovenija – na 49. mestu i svrstana je u kategoriju zemalja u kojoj su mediji ocenjeni kao slobodni. Nekoliko balkanskih zemalja – BiH, Bugarska i Hrvatska, beleže negativan trend zbog fizičkih pretnji i maltretiranja novinara, navodi Fridom haus.

Samo 17 odsto svetske populacije uživa u slobodnim medijima, a od 195 država i teritorija, 36 odsto je u kategoriji zemalja sa slobodnim medijima, delimično je slobodno 31 odsto, a u 33 odsto nema slobodnih medija. Pogoršanje se beleži u svim regionima u svetu, a prvi put su Izrael, Italija i Hongkong u kategoriji zemalja sa delimično slobodnim medijima. Zemlje s najmanjim medijskim slobodama su Mjanmar, Kuba, Eritreja, Libija, Severna Koreja i Turkmenistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari