Podnošenje zahteva za članstvo u Evropskoj uniji treba da bude učinjeno uz konsultacije sa Evropskom komisijom i predsedništvom EU, ali pre toga treba postići konsenzus o tome unutar vladajuće koalicije, ali dobiti i saglasnost opozicije – poručili su zvaničnik EK Pjer Mirel i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u obraćanju novinarima povodom Pete konferencije odbora za evropske integracije zemalja procesa stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope.

Kacin je naveo da je čuo izjave političara u Beogradu da nameravaju da podnesu zahtev za članstvo u EU do kraja godine, ali je naglasio da su sve te najave dolazile „od političara iz samo jedne stranke“.

– To je pitanje srpske budućnosti i na to pitanje mora prvo da odgovori vladajuća koalicija, zatim i Vlada, ali u taj proces mora biti uključena i opozicija. Nije suština u podnošenju aplikacije, već u dobijanju pozitivnog odgovora – naglasio je Kacin.

Pjer Mirel, direktor Direktorata za zemlje Zapadnog Balkana pri EK, istakao je da „ne vidi kako bi 27 država EU moglo da razmatra aplikaciju ukoliko je Privremeni sporazum još uvek blokiran“.

Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, kazao je da u ovom trenutku ne postoji stav tog odbora oko podnošenja kandidature za članstvo u EU.

– Moj je lični stav da to treba sačekati do trenutka kada u EU bude uspostavljen konsenzus – rekao je Varga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari