Predsednik Boris Tadić zatražiće danas od evropskog komesara za proširenje Olija Rena maksimum dobre volje Brisela za nastavak evropskih integracija Srbije i za blagonaklon stav prema nameri Beograda da zahtev za članstvo u EU podnese u aprilu, bez čekanja deblokade Prelaznog trgovisnkog sporazuma, rečeno je Danasu u dobro obaveštenim izvorima.

Predsednik Republike je domaćin komesaru Renu i on će mu preneti naše ključne poruke u vezi s nastavkom integracija, a jedna od njih je da ne želimo više da čekamo, da je ubrzanje procesa pridruženja nacionalni interes države i da bi trebalo učiniti sve da se već u aprilu podnese zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, rekao nam je izvor blizak učesnicima današnjih razgovora.

Oli Ren će se danas u Beogradu susresti i s premijerom Mirkom Cvetkovićem, predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić-Dejanović, kao i sa šefovima poslaničkih grupa u parlamentu. Komesar će zajedno s predsednikom Tadićem svečano otvoriti i novo sedište Delegacije Evropske komisije u Novom Beogradu, saopštila je juče EK u Briselu.

– Srbija ima potencijala da brzo napreduje u evropskim integracijama u 2009. Dolazim u Beograd da izrazim čvrsto opredeljenje Komisije da prati Srbiju na tom putu. Takođe ću ohrabriti srpske lidere da nastave sa reformama i da se ispune uslovi kako bi ta budućnost postala stvarnost – poručio je komesar Ren u saopštenju za javnost.

Ren će sa svojim domaćinima razgovarati o napretku evropskih reformi, o tome kako Srbija sprovodi delove Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji se tiču trgovine, kao i o saradnji s Tribunalom u Hagu i liberalizaciji viznog režima.

Iako su premijer Cvetković, vicepremijer Đelić i šef diplomatije Vuk Jeremić najavili da će Srbija u aprilu ove godine podneti zahtev za kandidaturu za članstvo, iz Brisela je u ponedeljak stigao „hladan tuš“ u vidu preporuke Olija Rena da bi s tim trebalo sačekati do deblokade Prelaznog trgovinskog sporazuma koja zavisi od toga kako Holandija sagledava „punu saradnju“ Beograda s Haškim tribunalom, odnosno od hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, rekla je za Danas da očekuje da će Ren tokom posete „manje vremena provesti obaveštavajući se, budući da je veoma dobro upoznat sa situacijom u Srbiji, već će poslati poruku da Zapadni Balkan i Srbija neće biti zapostavljeni u godini koja je nepovoljna za EU“.

Kada je reč o podnošenju zahteva za kandidaturu u aprilu, Sonja Liht je optimista.

– Ubeđena sam da će srpski zvaničnici izneti brojne argumente zašto treba podneti zahtev za kandidaturu – naglašava ona.

Liht podseća da ni Hrvatska ni Crna Gora nisu čekale zeleno svetlo iz EU, ali i na reči Krisa Patena, bivšeg evropskog komesara za spoljne odnose, koji je svojevremeno rekao: „Ne čekajte da vas zovemo, morate lupati na vrata.“

– Lupati na vrata znači i ispunjavanje svih obaveza koje smo preuzeli, kao što su donošenje i primena zakona – zaključuje Liht.

Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Danas da bi bilo realno da Srbija podnese zahtev za članstvo u drugoj polovini godine, tokom švedskog predsedavanja Uniji.

Ona smatra da je poruka komesara Rena srpskim vlastima „veoma interesantna i da je treba shvatiti ozbiljno“ i podseća da je ovo godina kada je EU suočena s problemima kao što su junski izbori za Evropski parlament, novembarski referendum u Irskoj o Lisabonskom sporazumu, parlamentarni izbori u sedam zemalja, kao i to da se suočava s posledicama svetske ekonomske krize, što su argumenti koji se koriste za odlaganje proširenja.

– U strategiji proširenja jasno je rečeno da sve evropske države treba da dobiju status kandidata i u tom dokumentu je posebno istaknuta Srbija. Ne postoji protivljenje što se tiče podnošenja zahteva za kandidaturu, jer EU podržava integraciju čitavog regiona, pa i Srbije, ali možda je realna procena gospodina Rena da ovo nije dobar momenat za takav potez – objašnjava Bobić.

Naša sagovornica ističe da je jednostrana primena Prelaznog trgovinskog sporazuma dobar signal da Srbija ima ambiciju da se približi EU, ali dodaje da se mora nastaviti saradnja s Tribunalom u Hagu.

– Suočili bismo se sa zahtevom za hapšenje haških begunaca, ako ne sada, onda u nekoj od narednih faza približavanja Srbije EU, tako da ne bismo dobili pozitivno mišljenje o kandidaturi dok se ne završi saradnja s Hagom. Nema suštinskog pomaka ka EU dok se ta saradnja ne okonča – upozorava Bobić.

Ukoliko Srbija ipak odluči da ispoštuje preporuku o odlaganju podnošenja aplikacije za članstvo, u najboljem slučaju to neće biti moguće pre juna ove godine. Naime, glavni haški tužilac Serž Bramerc će tada predstaviti Savetu bezbednosti UN naredni izveštaj o saradnji vlasti u Beogradu s Tribunalom.

– Polovinom maja ćemo poslati šestomesečni izveštaj SB UN, a onda će ga glavni tužilac predstaviti u junu ove godine. Do tada mi nećemo podnositi nikakve izveštaje, jer se oni jedino podnose Savetu bezbednosti, i to dva puta godišnje – rekla je Danasu portparolka Tužilaštva Olga Kavran.

Prema njenim rečima, glavni tužilac Bramerc ima redovne sastanke sa članicama EU, ali im ne podnosi izveštaj.

 

„Nećemo biti talac tuđe unutrašnje politike“

Kragujevac – Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je juče u Kragujevcu, koji je posetio povodom obeležavanja Dana državnosti, da Srbija u porcesu evropskih integracija neće biti talac tuđe unutrašnje politike. Na pitanje novinara Danasa da li će zvanični Beograd poslušati preporuku komesara Olija Rena o odlaganju podnošenja zahteva za članstvo u EU, ministar Jeremić je najpre konstatovao da je postupak pridruživanja Uniji interaktivan proces. „Mi ćemo nastraviti politiku bliskih kontakata s relevantnim institucijama EU, a jedna od njih je Evropska komisija. Srbija, međutim, ne može sebi da dozvoli da bude talac bilo čije unutrašnje politike. Zadatak naše vlade i državnog rukovodstva je da se i na ovom planu rukovodimo našim nacionalnim interesima“, poručio je Jeremić. Z. R.

Ljajić: Potrage su svakodnevne

Akcije potrage za haškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem su svakodnevne i kontinuirane i neće se završiti dok se njih dvojica ne nađu u Hagu, rekao je za Danas Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom. On ističe da se svakodnevno kontinuirano radi na pronalaženju preostalih haških optuženika. „Bez obzira na to da li će specijalna misija EU doći u Beograd ili ne, mi nastavljamo naše akcije, jer znamo šta je cilj. Naš cilj nije da nekoga uveravamo da radimo, nego je cilj da završimo ovaj posao i tu priču skinemo s dnevnog reda. Svako ko hoće može da dođe i mi ćemo mu predstaviti šta sve radimo i kakav je naš plan“, navodi Ljajić. Koordinator Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika nije želeo da procenjuje da li bi Srbija mogla da završi saradnju s Tribunalom do kraja ove godine. „Bilo bi kontraproduktivno da licitiramo s datumom ili nekim konkretnim obećanjem. Nemoguće je dati bilo koji rok“, zaključuje Ljajić u izjavi za Danas.

 

Satnica posete

11.15 Susret s predsednikom Borisom Tadićem u Palati Srbija

13.30 Sastanak s predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i šefovima poslaničkih grupa u Domu Narodne skupštine

14.45 Ceremonija otvaranja novih prostorija Delegacije Evropske komisije na Novom Beogradu

15.15 Sastanak s premijerom Mirkom Cvetkovićem

Prijem u hotelu Hajat Ridžensi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari