– Kada je reč o ubrzanju procesa evropskih integracija Srbije, imamo punu podršku Mađarske. Uveren sam da je to slučaj sa svim našim susednim zemljama koje su članice Evropske unije. Tu nema nikakvih dilema, i to je izuzetno važno. I Mađarska, i Rumunija i Bugarska, dakle svi naši susedi koji su članovi EU, smatraju da je ubrzanje procesa integracija Srbije u EU, takođe i njihov spoljnopolitički prioritet. To je nepodeljeno mišljenje. Sve te zemlje znaju da će tako biti bolje i za njih same, kao i za ceo region – rekao nam je ministar Jeremić.

On je podsetio da je Vlada Srbije za 2009. definisala tri spoljnopolitička prioriteta: odbranu ustavnog poretka diplomatskim sredstvima, ubrzanje procesa evropskih integracija i poboljšanje regionalne saradnje.

– Odnosi sa Mađarskom pokrivaju dva od ta tri prioriteta, jer Mađarska je član EU i naš sused. Tokom gasne krize pokazalo se od kolike je ogromne važnosti saradnja sa Mađarskom u domenu energetike – istakao je Jeremić.

Naglašavajući da će Srbija uraditi sve što je do nje po tom pitanju, Jeremićje izrazio visok stepen optimizma da će do kraja ove godine biti ukinute vize građanima Srbije.

Intervju sa ministrom Jeremićem Danas će objaviti u subotu, u vikend izdanju.