Stopirani radovi u zoni manastira Dečani (VIDEO) 1Foto: wikipedia / _Julian_Nitzsche

Zahvaljujući nizu međunarodnih inicijativa u toku dana kosovske vlasti su prestale sa nezakonitim radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani.

To je putem Tvitera saopštila Eparhija raško-prizrenska SPC dodajući da je teška mašinerija navodno povučena.

„Nadamo se da će kosovske vlasti ubuduće poštovati svoje zakonodavstvo i međunarodne obaveze“, dodaje eparhija.

Misija OEBS na Kosovu sa zabrinutošću prati nelegalne radove na putu, koji traju od juče u Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani i pozdravljamo odluku od ovog popodneva da se ti radovi obustave, saopšteno je na zvaničnoj stranici OEBS na Fejsbuku.

OEBS je potvrdio da su radovi obustavljeni i da je teška mašinera uklonjena iz zaštićene zone.

OEBS podseća da se svi radovi unutar Specijalne zaštićene zone moraju ugovoriti kroz Savet za implementaciju i posmatranje.

„Pozivamo sve strane da potraže međusobno prihvatljivo rešenje u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim obavezama“, navodi se na stranici OEBS-a na Fejsbuku.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić je danas ranije zatražio od međunarodnih institucija na Kosovu da spreče ugrožavanje srednjovekovnog pravoslavnog manastira Visoki Dečani, izgradnjom magistralnog puta u neposrednoj blizini.

Đurić je ocenio da je međunarodna zajednica dužna da spreči uništavanju onoga što nije samo srpski i hrišćanski biser, već baština celog čovečanstva.

Visoki Dečani su na listi ugrožene svetske kulturne baštine, kao i drugi srpski spomenici na Kosovu, konstatovalo je Ministarstvo kulture i zatražilo da se prekinu radovi koji narušavaju zaštićenu zonu.

Srpska lista je takođe danas osudila gradnju unutar zaštićene zone i ocenila da se tom gradnjom krši zakon i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i verskog identiteta srpskog naroda.

 

http://https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=msGt0llm0Eo

Nevladine organizacije : Udarac vladavine prava

Nastavak gradnje magistralnog puta Dečani – Plav kroz zaštićenu zonu srednjovekovnog pravoslavnog manastira Visoki Dečani predstavlja još jedan u nizu udaraca za vladavinu prava na Kosovu, ocenilo je danas petnaestak nevladinih organizacija (NVO) sa Kosova.

One su zatražile hitnu reakciju međunarodne zajednice i pritisak na kosovske institucije, kako bi odustale „od grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama“.

Podrškom izgradnji tog puta, Vlada Kosova poručuje da institucije nisu posvećene izgradnji poverenja na Kosovu, niti zaštiti prava verskih zajednica, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zakon o Specijalnim zaštitnim zonama donet na insistiranje međunarodne zajednice, kako bi se zaštitila kulturna i identiteska baština i doprinelo očuvanju najvažnijih spomenika kulture.

Vladavina prava je osnova svake demokratije, i gde nje nema, tamo nastaje haos, konstatovale su NVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari