Državni zvaničnici Srbije uputili su više javnih poziva strukturama međunarodne zajednice za što hitnije pokretanje efikasne istrage povodom Rezolucije Saveta Evrope o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, dok je izvestilac Parlamentarne skupštine SE Dik Marti kritikovao stav visoke predstavnice EU Ketrin Ešton da bi misija Euleks trebalo da bude odgovorna za taj posao.


Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić pozvao je juče države članice Afričke unije da podrže sprovođenje sveobuhvatne i nezavisne istrage navoda iz rezolucije Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima, „koja će biti s međunarodnim mandatom i odgovorna međunarodnoj zajednici“.

Jeremić je, obraćajući se učesnicima ministarskog sastanka Izvršnog komiteta AU, u Adis Abebi u Etiopiji, istakao da je „obaveza da se ove optužbe i svi drugi zločini, počinjeni u kontekstu kosovskog konflikta, ne sklone pod tepih“. „U interesu održivog mira i pomirenja na Balkanu, u ime Srbije, tražim od država članica da podrže hitnu, sveobuhvatnu i nezavisnu istragu, koja će biti pod međunarodnim mandatom i odgovorna međunarodnoj zajednici“, poručio je srpski ministar.

Jeremić ipak očekuje da dijalog Beograda i Prištine uskoro počne. „Davaćemo kreativne predloge i raditi neprekidno, kako bismo došli do sveobuhvatnog rešenja za Kosovo, prihvatljivog za sve strane… Ponavljam, dijalog je jedini put za mir na Kosovu. To će ostati pozicija Srbije, bez obzira na navode u uznemiravajućeg izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope“, istakao je ministar.

„Sada je na potezu međunarodna zajednica, tačnije oni koji vrše suštinsku i faktičku vlast na Kosovu – pre svega pravosuđe i Euleks“, kazao je juče novinarima u Beogradu predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić. Podsetimo, i predsednik Boris Tadić je u prekjučerašnjem obraćanju PSSE zatražio „međunarodnu istragu“, koja bi obuhvatila i opsežnu zaštitu svedoka, pri čemu je naglasio da zvanični Beograd nikako ne odustaje od dijaloga s Prištinom.

Dik Marti je juče izjavio da je iznenađen izjavom šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton da nije potrebno da se imenuje specijalni tužilac za navode o trgovini organima i založio se za formiranje „ad hok pravosudne institucije“, koja bi bila smeštena van Kosova.

„Kosovo je mala zemlja, svi se znaju i lako se stvara nešto što bih opisao kao „incestuoznu klimu“. Veoma sam šokiran činjenicom da se bivši funkcioneri Unmika danas nalaze na funkcijama koje plaćaju kosovski lideri, iako to samo po sebi nije protivzakonito. Danas je bivši čovek broj dva Unmika na platnom spisku gospodina (Ramuša) Haradinaja, a jedan savetnik gospodina (Hašima) Tačija takođe je bio u misiji UN. Mislim da to ukazuje na postojanja krajnje promiskuitetne klime. Da bi pravosuđe bilo zaista nezavisno i objektivno, neophodno je da se izmesti sa tog malog prostora nabijenog emocijama. Potrebno je da se formira jedna ad hok pravosudna institucija, koja bi se bavila isključivo istragom trgovine organima i bila izmeštena izvan Kosova. Potrebno je takođe da ta institucija bude u stanju da zaštiti svedoke i njihove porodice, i to ne samo za vreme procesa nego i posle njega“, rekao je Marti za BBC.

EU: Sve pod kontrolom

Euleks je sposoban da sprovede istragu o navodima Saveta Evrope o zločinima i trgovini ljudskim organima na Kosovu i raspolaže programom za zaštitu svedoka, izjavila je Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, komentarišući stavove izvestioca SE Dika Martija. Na pitanje agencije Beta da oceni stav Hjuman rajts voča da je nužno postaviti posebnog međunarodnog tužioca, jer Euleks nije u stanju da obavi kvalitetnu istragu, Kocijančićeva je uzvratila da za to „nema potrebe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari