Srbijanka Turajlić: Teodorović nije napustio pokret nezadovoljan statusom 1Foto: Medija centar

Koliko je meni poznato, Pokret slobodnih građana još uvek nije oformio nijedan resor, pa tako ni resor visokog obrazovanja.

Otuda ne vidim da je bilo ko mogao da napusti Pokret iz tog razloga, ocenjuje za Danas Srbijanka Turajlić, članica Pokreta Saše Jankovića, upitana da li su tačni navodi da je doskorašnji član Predsedništva Pokreta slobodnih građana akademik Dušan Teodorović napustio taj pokret jer nije dobio da vodi resor visokog obrazovanja.

Mediji su spekulisali da je taj resor prepušten Srbijanki Turajlić.

Sagovornica Danasa, međutim, ističe zasluge i zavidne postignute rezultate Teodorovića u oblasti visokog obrazovanja.

– Po mom dubokom uverenju, akademik Teodorović bi, da je ostao u Pokretu, svakako morao da ima značajnu ulogu u tom resoru u kome je proveo ceo profesionalni život i postigao zavidne rezultate – napominje Srbijanka Turajlić.

Komentarišući za naš list poziv lidera Nove stranke Zorana Živkovića da se opozicija ujedini do 20. juna oko zajedničkog kandidata za gradske izbore, Turajlić kaže da na to pitanje može da odgovori samo kao glasač.

– Ja pre svega moram da istaknem da nisam političar, ali jesam glasač. To znači da vaše pitanje mogu da sagledam samo iz ugla potencijalnog birača. U tom smislu ja priznajem da uopšte ne razumem koja bi to opozicija trebalo da se ujedini pa čak ni sam smisao ujedinjenja. Izbori treba da budu opredeljenje za ideje, odnosno politike, uz naravno pitanje ko vam uliva poverenje da će zaista hteti i da sprovodi proklamovanu politiku. Otuda mi se čini da nije samo važno kakva se politika kandiduje, već i ko je kandiduje. A to onda znači da će u široj ponudi, makar i sličnih politika, ljudi lakše moći da prepoznaju one kojima veruju da će poštovati sve što su proklamovali u kampanji i da im zbog toga daju glas – smatra sagovornica našeg lista.

Ona dodaje da „prava saradnja na realizaciji pojedinih ciljeva počinje tek kada se izbori završe, iako je naravno u kampanji poželjno da se, uz odgovarajuće obrazloženje, istakne ko se od drugih kandidata u kom domenu vidi kao mogući partner“.

Stoga, Srbijanka Turajlić nije bila u prilici da odgovori na pitanje da li su i već počeli razgovori o toj temi između lidera Pokreta slobodnih građana i drugih opozicionih kandidata.

– Pošto sam se već deklarisala kao birač, ja zaista ne znam da li neko sa nekim razgovara na tu temu, a iz prethodnog odgovora je jasno da i ne mislim da su ti razgovori potrebni – ističe Turajlić.

Na pitanje kako bi opisala i objasnila situaciju u vezi sa tvrdnjama o praćenju Saše Jankovića, Srbijanka Turajlić kaže da „u zemlji u kojoj se ruši noću, u kojoj policija ne reaguje na pozive građana, tužioci ne pokreću istrage, pa se čak i žiriji ustručavaju da dodeljuju nagrade sve je moguće, te ja uopšte ne sumnjam da su tvrdnje istinite“.

– Pokret slobodnih građana i gospodin Janković kao njegov predsednik se nesumnjivo od strane sadašnjeg predsednika države, bivšeg premijera i nosioca niza drugih javnih i ne javnih funkcija doživljava kao realna opasnost. Rekla bih da praćenje koje je na neki način polujavno ima za cilj zastrašivanje, ne samo rukovodstva pokreta već i svih aktuelnih i budućih članova. Utoliko mislim da je dobro da je gospodin Saša Janković to izneo u javnost. Otvoreni razgovor na tu temu povećava solidarnost među ljudima i svakako smanjuje strah – zaključuje članica Pokreta slobodnih građana i profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu u penziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari