Johanes Han Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sporazum su potpisali srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar Johanes Han koji su posebno istakli da će gasni konektor s Bugarskom osnažiti nezavisnost i snabdevanje Srbije energentima iz raznih izvora.

Han je želeo da naglasi da će izgradnja tog gasnog konektora „ojačati nezavisnost Srbije u snabdevanju gasom, a to nije upereno ni protiv koga, niti je na korist bilo koga“.

„Smatram“, naveo je evropski komesar za proširivanje, „da je u suštom interesu neke zemlje da bude što je više nezavisna kad je reč o izvorima i pravcima snabdevanja energentima, dakle u pitanju je politička i ekonomska nezavisnost“.

„A upravo je i strategijski cilj EU da bude što nezavisnija u snabdevanju energijom“, rekao je Han, dodavši da to „jača i političku težinu u razgovorima“.

To je jedan od najvažnijih projekata koji bi trebalo da podrži u prvom redu snabdevanje Srbije iz različitih energetskih izvora i pravaca, kao i stabilnost u snabdevanju i jačanje infrastrukture.

Drugi važan projekat koji bespovratno EU finansira jeste „projekat životne sredine u najširem smislu“, kako je to naglasila ministarka Joksimović, a to je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, Brusu, Blacu.

Iz fonda IPA će biti data sredstva i za projekte očuvanja zivotne sredine u 19 opština u našoj zemlji, navela je ministarka za evropske integracije, istakavši da su to značajni pojekti koji „na lokalu našim građanima pokazuju šta znače projekti evropskih integracija“.

Komesar Han je dodao da se novac iz IPA fonda daje i za obezbeđivanje pitke vode u Kraljevu, Kruševcu i Trsteniku, a da to i sredstva za prečišćavanje otpadnih voda znače poboljšanje životnih uslova za srpske građane upravo na temelju evropskih vrednosti.

Jadranka Joksimović je takođe rekla da se poslednjih dana događaju političke stvari „koje su opterećujuće za naš proces evropskih integracija“, ali je predočila da je „Srbija potpuno usredsređena na sopstveni razvoj“.

„Mi, za razliku od nekih drugih u regionu“, podvukla je ona, „svet ne gledamo istim očima i bićemo posvećeni sagledavanju sveta kroz razvoj, saradnju, poštovanje načela i, pre svega, naših građana“.