Srbiji potrebna pomoć Kine 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa predstavnicima kineskog naučno-istraživačkog instituta – Centralni biro za kompilaciju NHi prevod NR Kine (CCTB).

Vlada Kine veliku pažnju posvećuje vašem akademskom radu, vaša uloga u kineskom društvu je nemerljiva, od vaših istraživanja i analiza zavise odluke kineskih zvaničnika, rekao je Nikolić.

On je dodao da je upoznat sa činjenicom da su kineski akademski radovi po citiranosti drugi u svetu i da je tome u velikoj meri doprineo i rad Centralnog biroa za kompilaciju i prevod NR Kine (CCTB).

Drago mi je da ste izrazili želju da uspostavite saradnju i sa našim institutima i nevladinim organizacijama. Danas je neosporan napredak Kine i ja želim da Srbija napreduje kao što Kina napreduje. Srbiji je potrebna pomoć vaše zemlje i mi želimo tu pomoć da iskoristimo, naglasio je Nikolić.

Kina nastavlja da gradi dobre odnose sa Srbijom i nadamo se da ćemo produbiti saradnju dveju država na svim nivoima. Do sada su Srbija i Kina zajedničkim naporima uradile mnogo na realizaciji inicijative „Pojas i put“, istakli su predstavnici kineskog naučno-istraživačkog instituta (CCTB), saopšteno je iz Nikolićevog kabineta

Ova inicijativa, kako su ocenili, predstavlja mirno sredstvo za promociju globalizacije i prihvaćena je kao takva od međunarodne zajednice kao jedan novi model win-win saradnje za globalno upravljanje.

CCTB ulaže napore da razvije saradnju sa naučno- istraživačkim institucijama u Evropi u okviru projekta „16+1 High Level Academic Platform.

Posebnu pažnju posvećujemo inovacijama u oblasti ekonomije, cilj nam je umrežavanje naučo-istraživačkih institucija koje su posvećenje proučavanju 16+1 i inicijative “Pojas i put“. Imamo snažnu partiju koja nas ujedinjuje i verujemo da će Kina dati globalan doprinos miru i daljem razvoju svih naroda, istakli su predstavnici CCTB, navodi se u saopštenju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari