Do kraja godine u Srbiji je moguća humanitarna katastrofa jer migranti kojima je Srbija samo zemlja tranzita ostaće u njoj pošto će granica s Mađarskom biti zatvorena žičanom ogradom. Strahuje se da je realan broj migranata koji su prešli iz Makedonije u Srbiju pa zatim u Mađarsku zapravo oko 60.000, a ne oko 30.000 koliko pokazuju zvanični podaci na osnovu prebrojanih lica. Ublažavanje problema mora da rešava neko ozbiljniji i sa većim uticajem u Vladi od Aleksandra Vulina, koji je na čelu Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova u Srbiji.

To su, prema saznanjima Danasa, samo neki od zaključaka sa jučerašnjeg sastanka kojem su prisustvovali predstavnici svih agencija UN u Srbiji, predstavnici nekoliko ambasada i nevladinih organizacija koje se bave problemima migranata i azilanata.

Kako nam je preneto, na sastanku je rečeno da se situacija u Srbiji može znatno pogoršati i pretvoriti u humanitarnu katastrofu, ukoliko se vrlo brzo ne obezbede novi i osnaže postojeći smeštajni kapaciteti, izmeni zakonska regulativa kako bi bila jasnija, ojačaju kapaciteti MUP i ostalih organa koji se bave tretmanom migranata i tražioca azila. Izvori Danasa kažu da je na sastanku predočeno da će izgradnja žičanog zida umnogome otežati situaciju, ali da Srbija mora da uradi sve što je u njenoj moći da migranti ne ostanu na ulici. Napomenuto je, kako se tvrdi, i da je ministar Vulin nedorastao tom zadatku. Naši sagovornici kažu da čak ni novac, za koji zvaničnici Srbije kažu da ga nema, ne bi trebalo da bude problem ukoliko Beograd pokaže spremnost za bavljenje problemom.

Kako je Danas već pisao, predstavnici najznačajnijih zemlja EU su u ponedeljak održali hitan sastanak na kojem je razgovarano o situaciji u Srbiji, na kojem je konstatovano da problem sa azilantima dobija razmere ozbiljne humanitarne katastrofe, sa tendencijom pogoršanja problema, da je Srbija potpuno nespremna za rešavanje ovog problema, da se za sada ne vidi način rešenja niti u odnosu na Makedoniju, niti u odnosu na Mađarsku i da će se problem pogoršati jer će uskoro Srbija postati zemlja destinacije, a ne tranzita.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će razgovarati sa mađarskim premijerom o podizanju zida 1. jula na zajedničkoj sednici dve vlade. Vulin je od premijera tražio sazivanje regionalnog sastanka na ovu temu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je juče da se Srbija oštro protivi podizanju ograde između Srbije i Mađarske i naglasio da je sada na EU da pokaže da li je za podizanje zidova ili je protiv toga.

* – Vreme je da se Evropa izjasni da li je Evropa zidova prošlost ili budućnost. Ja sam mislio da je Berlinski zid pao – rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Grčke Nikosom Kocijasom. On je naglasio da su odnosi Srbije i Mađarske dobri i da pitanje migranata nije pitanje ni za Srbiju, Mađarsku ili Grčku, već za Evropu i da ona treba da pokaže da li ovaj prostor Balkana tretira kao deo EU ili omeđen zidovima.

Šef grčke diplomatije Kocijas je rekao da su ga čudno gledali u Savetu Evrope kada je u januaru skretao pažnju na problem migranata. Prema njegovim rečima, politika prema migrantima zahteva novac, a ako EU želi da bude primer u svetu, onda mora da pokaže da je u stanju da taj problem reši.

* – Očekujemo da severoistočne zemlje EU pokažu spremnost da se bave tim problemom umesto da se podižu ograde, rekao je on. Dok se to ne desi, dodao je, potrebna je saradnja na Balkanu istakavši da Grčka podržava inicijativu o regionalnoj konferenciji. On je naglasio da je za uspeh u rešavanju ovog problema potrebna pomoć EU i da EU preduzme sve raspoložive mere. Kocijas je rekao da se Grčka zalaže za povratak migranata u zemlje iz kojih su došli, ali da u EU nije poklonjena velika pažnja.

Dačić: Evropa nije razumela problem pre tri godine

Prema Dačićevim rečima, Evropa nije imala veliko razumevanje kada je Srbija na problem ukazivala, kao ni spremnost za finansijsku pomoć za efikasniju kontrolu granice. On je podsetio da je kao ministar unutrašnjih poslova imao tri sastanka sa kolegama Austrije i Mađarske i da je tada predlagao zajedničku kontrolu granica u zelenom pojasu i elektronski sistem nadgledanja, ali da Srbija nije imala novac. „Kada je zatražila sredstva iz IPA fonda, u EU je rečeno da to nije prioritet“, predočio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari