Nacionalne vlasti dužne su da dostave sve dokaze kojima raspolažu i da sarađuju u istragama i drugim postupcima pred Haškim sudom, rečeno je agenciji Beta u Tužilaštvu Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu. U Haškom tužilaštvu su istakli da predaja optuženih Tribunalu nije ekstradicija, već obaveza utvrđena međunarodnim pravom za čije izvršenje su direktno odgovorne državne vlasti.

Nacionalne vlasti dužne su da dostave sve dokaze kojima raspolažu i da sarađuju u istragama i drugim postupcima pred Haškim sudom, rečeno je agenciji Beta u Tužilaštvu Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu. U Haškom tužilaštvu su istakli da predaja optuženih Tribunalu nije ekstradicija, već obaveza utvrđena međunarodnim pravom za čije izvršenje su direktno odgovorne državne vlasti. Ta obaveza ne podleže nikakvoj potvrdi niti posebnom postupku domaćih vlasti i ne može biti ograničena domaćim pravilima. Istrage i optužnice podignute pred Haškim tribunalom ne podležu nikakvoj potvrdi nacionalnih sudova niti bilo kakvom razmatranju i proveri nacionalnih vlasti.
Na osnovu međunarodnog prava, nacionalne vlasti nemaju nikakvog pravnog osnova za izvršenje naloga za hapšenje optuženih uslovljavaju dostavljanjem dokaza izvan činjenica navedenih u samoj optužnici, kažu u Haškom tužilaštvu.
U Tužilaštvu Haškog tribunala su ukazali i na to da su Mrkšić, Radić i Šljivančanin optuženi za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949, kršenje zakona i običaja i rata i za zločine protiv čovečnosti. Podsetili su i na to da SRJ uporno ne ispunjava obaveze prema Tribunalu što je Tribunal više puta i isticao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari