Srpska lista će učestvovati na izborima 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (Arhiva)

Srpska lista će sigurno učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu i potrudiće se da osvoji sve mandate rezervisane za Srbe, kažu za Danas nezvanično izvori s političke scene Kosova.

Naši sagovornici tvrde da će Srpska lista, bliska zvaničnom Beogradu, „upotrebiti sve resurse“, a Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića „u najboljem slučaju može da osvoji jedan do dva mandata“, od ukupno 13, koliko je rezervisano za kosovske Srbe u parlamentu u Prištini. Takođe, tvrdi se da će izborima učestvovati i Partija kosovskih Srba, stranka bivšeg državnog sekretara Aleksandra Jablanovića, koji je napustio Pokret socijalista.

Kosovski parlament raspušten je u četvrtak, čime je otvoren put za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da će uskoro biti određen datum glasanja. Kao najverovatniji datum pominje se 6. oktobar.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, očekuje se da Srpska lista, nakon što Tači odredi datum izlaska na birališta, bude pozvana na razgovore u Beograd sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako bi se obelodanila odluka o njihovom učešću. Srpska lista je, podsetimo, od novembra 2018, kada je kosovska vlada uvela takse od sto odsto na robu iz Srbije, bojkotovala prištinske institucije, ali je učestvovala i ubedljivo pobedila na izborima za predsednike četiri opštine na severu Kosova, održane pre četiri meseca.

Ksenija Božović, potpredsednica Građanske inicijative „SDP Oliver Ivanović“, izjavila je za portal Kosovo onlajn da je ta politička organizacija očekivala raspuštanje parlamenta u Prištini i da će sada sagledati čitavu sliku, kako bi doneli konačnu odluku o učešću na izborima.

– Videćemo kakve će koalicije napraviti albanske političke partije, ali bilo bi dobro i poželjno da srpska zajednica pokaže jedinstvo i formira blok sastavljen od ljudi sa kredibilitetom i političkim iskustvom, koji će se boriti za srpske interese u kosovskoj skupštini, kazala je Božović.

Upitan da li Savez za KiM, ogranak Saveza za Srbiju, treba da učestvuje na predstojećim izborima na Kosovu ili da bojkotuje glasanje, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u nedavnom razgovoru za Danas da će Narodna stranka bojkotovati te izbore.

Prema Jeremićevom mišljenju, „stepen kriminalizacije i pritisaka na severu Kosova i u enklavama u kojima na jugu pokrajine žive Srbi je još veći nego u ostatku Srbije, naši sunarodnici su tamo još ugroženiji i imaju još manja prava da slobodno izražavaju svoju volju, zbog toga će Narodna stranka bojkotovati predstojeće izbore na KiM, jer ne želimo da tom nasilju pružimo legitimitet“.

Portal KoSSeV preneo je juče da je u Prištini nakon raspuštanja parlamenta formirana još jedna koalicija. Kako se navodi, sporazum o predizbornoj koaliciji potpisali su lideri Socijaldemokratske inicijative (NISMA) i Alijanse za novo Kosovo (AKR), Fatmir LJimaj i Bedžet Pacoli.

NJihov kandidat za novog premijera biće LJimaj. „AKR i NISMA odlučili su da formiraju koaliciju. Ja bih je nazvao zlatnim stubom ili trećim centrom koji će biti ključan i važan u formiranju buduće vlade“, rekao je Pacoli na konferenciji za novinare.

KoSSeV podseća da su pre neko nekoliko dana predizbornu koaliciju formirale Socijaldemokratska partija (PSD) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK), čiji lideri su gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti i premijer u ostavci Ramuš Haradinaj. Ovu listu predvodiće Haradinaj, dok će PSD imati 25 kandidata za poslanike.

Izvori Danasa sa političke scene u Prištini naglašavaju da je „pitanje za milion dolara“ da li će Samoopredeljenje, čiji je lider Aljbin Kurti, nastupiti na izborima samostalno ili u koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova (LDK), koji predvodi Isa Mustafa.

U tom kontekstu, naši sagovornici navode: „Još nije sasvim jasno da li će Kurti i Mustafa udružiti snage, ali oni o tome pregovaraju. Samoopredeljenje želi predizbornu koaliciju i zajedničku izbornu listu, ali traže da Kurti bude kandidat za premijera. U LDK još nisu odlučili da li da to prihvate ili ne. Trebalo bi da u narednih nekoliko dana bude poznat ishod pregovora.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari