NASTAVAK S 1. STRANE
Akciju su izveli pripadnici Unmik policije iz Ukrajine i Poljske. Oko zgrade suda u širokom luku postavljena su dva kordona. U prvom su bili francuski vojnici iz sastava Kfora s bornim kolima, a u drugom specijalci Unmik policije. Čule su se sirene za uzbunu, a helikopteri Kfora i bespilotna letelica nadletali su grad.

NASTAVAK S 1. STRANE
Akciju su izveli pripadnici Unmik policije iz Ukrajine i Poljske. Oko zgrade suda u širokom luku postavljena su dva kordona. U prvom su bili francuski vojnici iz sastava Kfora s bornim kolima, a u drugom specijalci Unmik policije. Čule su se sirene za uzbunu, a helikopteri Kfora i bespilotna letelica nadletali su grad. Agencije pominju i šest tenkova parkiranih u dvorištu suda.
Osim što su skinuli dve srpske zastave, pripadnici Unmik policije, prema rečima Vetona Eljšanija, portparola KPS, u zgradi suda uhapsili su 53 radnika pravosuđa srpske nacionalnosti. Kako javljaju agencije, muškarci su izvedeni s lisicama na rukama, a ženama su ruke bile vezane konopcem. Usledili su protesti građana koji su pokušali da spreče Unmik da uhapšene izvede iz severnog dela Kosovske Mitrovice. Oni su uspeli da oslobode 21 uhapšenog radnika pravosuđa, dok su ostali – 20 muškaraca i 12 žena prebačeni najpre u južni deo Mitrovice, a potom u Prištinu, odakle su juče popodne pušteni na slobodu.

PETROVIĆ: Unmik nepotrebno grubo reagovao

Beograd – Nepotrebna grubost Unmik policije prema radnicima pravosuđa s područja Kosovske Mitrovice ne sme da bude nastavljena, istakao je ministar pravde Srbije Dušan Petrović u pismu šefu Unmika Joahimu Rikeru. Petrović je od Rikera, kako je juče saopšteno iz Ministarstva pravde, tražio da radnici pravosuđa budu pušteni na slobodu. Sindikat pravosuđa Srbije je na jučerašnjoj konferenciji za novinare od ministarstava pravde, KIM i spoljnih poslova tražio da omoguće da srpski pravosudni organi ponovo počnu normalno da rade u zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici i da srpska državna zastava ponovo bude vraćena u sud, što bi bio dokaz da se zaista bore za državnost Srbije.

Milenko Stanić, jedan od oslobođenih radnika Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je da su specijalci Unmik policije „upali u zgradu, polupali šaltere u prizemlju, vezali radnike pravosuđa, odbijajući da s njima razgovaraju o bilo čemu i oduzeli i isključili mobilne telefone“.

Povređeno više od 75 Srba i 33 pripadnika UN

– Zbog povreda zadobijenih u jučerašnjim nemirima u Zdravstveni centar u severnom delu Kosovske Mitrovice javilo se 75 osoba, od kojih je 15, uglavnom s prostrelnim ranama, zadržano u bolnici. Njih desetak s teškim povredama. U najtežem stanju su dva Srbina – Ilija Ćuća je prebačen u Beograd i Nebojša Vukomanović koji je pogođen iz snajpera i u komi prebačen u Kragujevac. Velikom broju ljudi ukazana je pomoć zbog dejstva bojnih otrova – objašnjava za Danas Milan Ivanović.

Prema podacima KPS, u jučerašnjim nemirima povređeno 25 pripadnika Unmik policije i osam vojnika Kfora. Pozivajući se na izvore u Unmik policiji B92 javlja da je petoro pripadnika međunarodnih snaga teže povređeno i da su u životnoj opasnosti. Isti izvor javio je i da je „Kfor dobio odobrenje da upotrebi vatrenu silu i sprovede odgovarajuće mere kako bi obezbedio mir na severu KIM.“

Lari Rosin, zamenik šefa Unmika, pozvao je juče pre podne sve zajednice na KIM da sačuvaju mir, uzdrže se od nasilnih akcija i da poštuju red i zakon“. Sukobi u Kosovskoj Mitrovici prestali su oko 11 sati, pošto su se pripadnici Kfora i Unmik policije povukli ispred zgrade suda, u čijem je dvorištu i okolnim ulicama nekoliko hiljada građana nastavilo protest zahtevajući da se uhapšeni Srbi puste na slobodu. U vreme zatvaranja ovog izdanja našeg lista puštene radnike na trgu Šumadija čekali su ministar Samardžić i građani severnog dela Mitrovice.

KOŠTUNICA: Konsultacije s Rusijom radi sprečavanja nasilja nad Srbima

– Premijer Srbije Vojislav Koštunica juče je „najoštrije osudio upotrebu sile protiv Srba koji se protive uspostavljanju lažne države na teritoriji Srbije“ i saopštio da je Beograd „započeo konsultacije s Rusijom oko neophodnog zajedničkog reagovanja kako bi odmah prestao svaki oblik nasilja nad Srbima“. U Koštuničinom saopštenju ističe se da „SB ima punu odgovornost da saglasno Rezoluciji 1244 obezbedi Srbima na KIM sigurnost i zato mora preduzeti sve neophodne korake“. Koštunica napominje da je „deo međunarodne zajednice koji sprovodi politiku sile prema Srbiji odlučio da upravo 17. marta upotrebi i fizičku silu protiv Srba na severu Pokrajine“.

Boris Tadić, predsednik Srbije, pozvao je juče Unmik policiju i Kfor da se uzdrže od upotrebe sile prema Srbima koji protestuju zbog preuzimanja zgrade Opštinskog i Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici. „Oštro reagovanje, uz prekomernu upotrebu sile, pripadnika Unmika i Kfora, koji su inače zaduženi za bezbednost svih građana na prostoru KIM, posebno 17. marta, na dan kada je srpski narod preživeo jedan od najgorih pogroma može da izazove dalju eskalaciju sukoba na čitavoj teritoriji Pokrajine“, upozorio je Tadić. On je zatražio od kosovskih Srba da nijednim gestom ne provociraju upotrebu sile i pozvao je njihove lidere da učine sve da se situacija u Kosovskoj Mitrovici smiri.

Žan Luk Kotar, portparol Kfora, izjavio je da je situacija u Kosovskoj Mitrovici napeta i ocenio da je jučerašnjim napadima na pripadnike Kfora pređena „crvena linija“. On nije komentarisao vesti s terena da su snage Kfora pojačane na putevima i raskrsnicama u svim delovima Kosova i da je severni deo praktično odsečen od ostatka Pokrajine, ali je naveo da se „Kfor nalazi u svim delovima, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“. Predstavnici Unmika i Kfora juče su javno osudili „nasilje i direktno otvaranje vatre na njihove pripadnike kojoj je pribegla rulja okupljena ispred suda u Kosovskoj Mitrovici“.
Zbog nemira juče ujutru je prekinuta nastava u svim školama u severnom delu Kosovske Mitrovice, potvrdio je Predrag Stojčetović, načelnik školske uprave.
Bajram Redžepi, gradonačelnik južnog, albanskog dela Kosovske Mitrovice, izjavio je juče da su „snage bezbednosti reagovale u severnom delu grada jer su iscrpljeni svi demokratski putevi za preuzimanje kontrole nad sudovima“. Redžepi kaže da je „operacija imala za cilj uspostavljanje vladavine zakona“ i da je bila „neophodna“.
„Akti nasilja protiv Unmik policije i pripadnika Kfora u celini su neprihvatljivi za institucije i narod Kosova. Brutalni napad demonstranata na pripadnike snaga reda javno je dokazao da uzurpatorima Okružnog suda u Mitrovici smeta zakonitost, mir i stabilnost na Kosovu“, saopšteno je juče iz Kabineta Fatmija Sejdiua, predsednika Kosova.
Slobodan Samardžić, ministar za KIM u Vladi Srbije, koji se juče zatekao na terenu i obišao povređene u Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice, ocenio je da se sukob „mogao izbeći, ali da je nekom on trebao“. Obraćajući se građanima na Trgu Šumadija povodom godišnjice martovskog pogroma 2004. Samardžić je rekao da se s predstavnicima Unmika dogovorio da se „ništa ne čini do ponedeljka kada je planirano da dođe u Kosovsku Mitrovicu“.
– Neko je bio nestrpljiv. Ne znamo ko je vinovnik, ali dajem vam reč da će ovo ići na međunarodnu istragu i isteraćemo stvar do kraja – poručio je Samardžić.
On je pozvao Srbe da ostanu mirni, da budu organizovani i mirno protestuju. Na pogrdne pokliče demonstranata upućene predsedniku Tadiću, Samardžić je kazao da sada nisu važni političari, nego ljudi, prenosi Beta. Samardžić je i juče zbog nereda u Kosovskoj Mitrovici razgovarao s predstavnicima Unmika, kojima je, kako je izjavio Ivanko, obećao da će „pokušati sa smiri situaciju“. On je osudio akciju Unmik policije i Kfora i saopštio da je Unmiku juče ujutru predat zahtev da uhapšeni Srbi odmah budu oslobođeni.
Dušan Proroković, državni sekretar u Ministarstvu za KIM, ocenio je juče da je akcija Unmika i Kfora protiv nenaoružanih srpskih sudija, tužilaca i ostalog sudskog osoblja u Kosovskoj Mitrovici bila „brutalna“ i uz „prekomernu upotrebu sile“. Na konferenciji za novinare Demokratske stranke Srbije koja je održana u Knez Mihailovoj ulici u okviru akcije omladine DSS „Kosovo je Srbija“, Proroković je naglasio da se „na dan kad se pre četiri godine dogodio martovski pogrom nad Srbima sa KIM očekivalo da će Unmik i Kfor konačno otkriti nalogodavce i izvršioce tih zločina i da će oni biti privedeni pravdi, ali se ništa od toga nije dogodilo“. Umesto toga, istakao je Proroković, „dobili smo još jednu brutalnu akciju protiv nenaoružanih srpskih civila“. Upitan šta sadrži tekst sporazuma koji je ministar Samardžić uručio Unmiku, Proroković je rekao da je reč o okviru u kojem će sarađivati Beograd i misije UN na KIM, kako se situacije, poput ove u Kosovskoj Mitrovici, ne bi rešavale pojedinačno“.
Do uvođenja protektorata UN na KIM u pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici radilo je oko 200 Srba. Oni su posle jednostranog proglašenja nezavisnosti KIM, 21. februara počeli svakodnevno da protestuju ispred suda, tražeći da se vrate u zgradu. Prošlog petka probili su policijski kordon i kapije, ušli u zgradu, gde su postavili srpske zastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari