Srpski i albanski mediji različito o hapšenjima na KiM: Desiće se akcija ovog tipa pre "konačnog rešenja" 1Foto: FoNet/AP

Sever Kosova ponovo je juče bio pod reflektorom srpske i albanske javnosti zbog operacije kosovske policije koja je sprovela akciju hapšenja osumnjičenih za kriminal i korupciju.

Ona je na potpuno drugačiji način predstavljena u Beogradu, odnosno Srbiji i u Prištini tj. na Kosovu.

Dok je u većini srpskih medija situacija predstavljana kao udar i napad na Srbe na Severu, u kosovskim medijima isticalo se da je akcija sprovedena na celoj teritoriji Kosova, dakle ne samo u severnom delu zemlje te da su osim Srba uhapšeni i Albanci i Bošnjaci. Takođe, dok je zvanični Beograd insistirao na nasilju nad srpskim življem, u Prištini se govorilo o oružanom otporu, legitimnoj akciji u borbi protiv kriminala. Treba reći i to da su gotovo svi prištinski mediji poslali svoje novinare na lice mesta. Uglavnom na Sever, verovatno jer je situacija tamo bila najozbiljnija, s obzirom na to da je došlo do pucnjava i barikada.

Osnovno pitanje koje se među kosovskim i srpskim novinarima, koji su se u Prištini sastali da razgovaraju o lošem uticaju govora mržnje u medijima i političkim protiscima nad novinarima, postavljalo o ovoj akciji je zašto baš sada i šta je pozadina ponovnog dizanja tenzija između Srba i Albanaca, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još prošle nedelje znao da se sprema hapšenje Srba, da li je svoje obraćanje na temu Kosova u Skupštini Srbije tempirao upravo znajući šta se sprema i da li je ovo još jedna dogovorena predstava političara iz Beograda i Prištine. Upravo je jedno od tih pitanja postavio Nedžbedin Spahiju, novinar i analitičar RTV Mitrovica.

– Ne znam koja je igra u pitanju. Znamo da postoji korupcija i to najveća u Beogradu i Prištini. Ali zašto je baš sa došlo do hapšenja ne mogu da kažem – rekao je Spahiju tokom jednog od panela na temu govora mržnje u medijima.

Gaz Sulja, direktor informativnog kanala televizije Klan, rekao je da će dve strane imati različito viđenje događaja te da su politički stavovi sasvim druga stvar u odnosu na činjenice.

– Akcija je urađena na osnovu inspekcije pripadnika policije koji su se bavili kriminalom i krijumčarenjem. Govori se i o političkoj akciji. Gradonačelnici četiri opštine ili Đurić (Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM) imaju svoje političke razloge da akciju etiketiraju kao političku – istakao je on.

Ono što se nezvanično moglo čuti u prištinskim novinarskim krugovima je to da je ovo još jedan dogovor o pravljenu i smirivanju tenzija, koje će voditi do jedne ili više vrlo ozbiljnih akcija ovog tipa nakon koje će doći do smirivanja situacije i konstatovanja faktičkog stanja na terenu, odnosno do „konačnog rešenja“ za Kosovo koje će biti priznavanje situacije u kojoj Srbi i Srbija kontrolišu određeni deo Kosova, a kosovske vlasti ostatak.

Još jedna teorija bila je u opticaju, a to je da je sve ovo posledica nedavnog hapšenja Ismeta Osmanija Curija, koji je sa još dvojicom svojih saradnika uhapšen zbog zelenašenja i reketiranja. Osmanijevo ime, kako je otkrio Krik, pominje se u izveštaju srpske obaveštajne službe o Zvonku Veselinoviću iz 2011. Kako je preneo Krik, Osmani je opisan kao Veselinovićev glavni saradnik u južnom delu Kosovske Mitrovice, na polju trgovine narkoticima. Krik navodi, pozivajući se na izveštaj BIA, da je drogu od Osmanija preuzimao Veselinovićev kum Milan Radoičić i prebacivao je u centralnu Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari