Karla del Ponte će se danas sastati s predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, pa zatim s tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i operativcima kao i pripadnicima Akcionog tima, dok će drugog dana posete, u petak, s glavnom haškom tužiteljkom razgovarati predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i Dušan Petrović, ministar pravde Srbije.

Karla del Ponte će se danas sastati s predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, pa zatim s tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i operativcima kao i pripadnicima Akcionog tima, dok će drugog dana posete, u petak, s glavnom haškom tužiteljkom razgovarati predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i Dušan Petrović, ministar pravde Srbije. Ponteova će toga dana učestvovati na seminaru Parlamentarne skupštine NATO i govoriti o Haškom tribunalu i nasleđu prošlosti.

Jočić bez informacija o hapšenju u Beloj Crkvi

Beograd – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je da nema informacije da je neko priveden u Beloj Crkvi, kako su preneli pojedini mediji, ali da je policijski službenik na putu ka tom gradu kako bi proverio informacije koje su se pojavile u medijima. „Za sada krivično delo ne postoji, policijski službenik je na putu ka Beloj Crkvi da vidi šta se desilo“, rekao je ministar policije novinarima u Skupštini Srbije. On je istakao da ne zna ko je novinar koji je izjavio da je video privođenje, osim da je iz Bele Crkve. Ministar je objasnio da je od RTV B92 tražio podatke o njemu kako bi policija proverila sve navode pre nego što „neprovereni“ odu u javnost, ali da policija te informacije nije dobila. Televizija B92 prenela je izjavu glavnog i odgovornog urednika TV TNT iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića da je bio svedok privođenja jedne osobe s kapuljačom na glavi. Koordinator Akcionog tima za okončanje saradnje s Haškim tribunalom Rasim Ljajić u utorak je potvrdio Danasu da su u Beloj Crkvi pretraženi vojni objekti, u potrazi za haškim otpuženicima i dodao da je reč o redovnim aktivnostima.

Danasovi izvori veruju da će argumenti srpskih zvaničnika biti dovoljni da je ubede da da pozitivnu ocenu koja će omogućiti Srbiji skoro potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Iako nisu uhapšeni haški begunci, srpski zvaničnici će izneti konkretne pravne i operativne detalje i rezultate koji su ostvareni u gonjenju osumnjičenih za ratne zločine u Srbiji i ukazaće na napore koje čini Akcioni tim da bi optuženi za ratne zločine bili uhapšeni i izručeni Tribunalu. Podsetiće na nedavno raspisanu nagrada za informacije o haškim beguncima. Navešće i da je Vlada uputila parlamentu na usvajanje zakon po kojem bi i „jataci“ bili krivično gonjeni, a koji bi Skupština trebalo da usvoji u ponedeljak 29. oktobra. Takođe, istaći će učestale provere u kasarnama i ostale konkretne mere, te da je Nacionalni savet za saradnju sa Hagom 22. oktobra odlučio da dostavi traženu dokumentaciju Tužilaštvu i advokatima i da se sastaje svake druge nedelje kako bi blagovremeno odgovorio na zahteve tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari