Nastavak sa 1. strane
Član Predsedništva Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović posle konsultacija tima SRS s Borisom Tadićem izjavila je da se „predsednik Srbije uopšte nije bavio mogućnošću da radikalima da mesto mandatara za sastav nove vlade“. Ona je potvrdila da je delegacija SRS pozvala predsednika Srbije da podnese ostavku zbog „loših rezultata“ njegove Demokratske stranke na izborima.

Nastavak sa 1. strane
Član Predsedništva Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović posle konsultacija tima SRS s Borisom Tadićem izjavila je da se „predsednik Srbije uopšte nije bavio mogućnošću da radikalima da mesto mandatara za sastav nove vlade“. Ona je potvrdila da je delegacija SRS pozvala predsednika Srbije da podnese ostavku zbog „loših rezultata“ njegove Demokratske stranke na izborima. Takođe, radikali su „obavestili Tadića da, prema Ustavu, radikalima pripada mandat za sastavljanje nove vlade jer su osvojili najviše glasova na parlamentarnim izborima“.

Član 127 Ustava Republike Srbije

Kandidata za predsednika vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista. Kandidat za predsednika vlade Narodnoj skupštini iznosi program vlade i predlaže njen sastav. Narodna skupština istovremeno glasa o programu vlade i izboru predsednika i članova vlade. Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Na konstataciju novinara da je zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić u izbornoj noći rekao da ne postoji mogućnost da SRS formira vladu, Jovanovićeva je rekla da to jeste tačno, ali da Tadić, bez obzira na to, treba da poštuje Ustav i ponudi mandat „prvoplasiranoj stranci“ na izborima. U delegaciji SRS bili i su Lidija Vukićević, Sulejman Spaho i Filip Stojanović.
U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije o konsultacijama s delegacijom DS navedeno je da je DS iznela stav o neophodnosti brzog formiranja demokratske vlade radi hitnog ubrzanja procesa evropskih integracija i zbog važne faze u pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije. Predstavnici DS obavestili su predsednika da su uvereni u mogućnost skorog formiranja demokratske većine u Skupštini Srbije. Zamenik predsednika DS Dušan Petrović izjavio je posle konsultacija s predsednikom Srbije da je DS spremna da preuzme odgovornost za vođenje zemlje i da je njen kandidat za premijera Božidar Đelić.
– Stav DS je da bi za sadašnje prilike u zemlji Božidar Đelić bio najbolji kandidat za predsednika vlade i pokušaćemo da učinimo sve da obezbedimo parlamentarnu većinu za naš predlog – rekao je Petrović.
On je ocenio da je za građane Srbije i državne interese najbolje da bude formirana velika demokratska vlada u kojoj će, pored DS, biti Demokratska stranka Srbije, G17 plus, koalicija LDP-GSS-DSU-LSV i stranke nacionalnih manjina.
Petrović je rekao da će predsednik Srbije Boris Tadić predložiti kandidata za mandatara Narodnoj skupštini kada dobije uverenje da postoji većina u parlamentu za formiranje vlade. Pored Petrovića, u delegaciji DS bili su i potpredsednik Dragan Šutanovac, predsednik Političkog saveta stranke Dragoljub Mićunović i predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić.
Danas na razgovore o formiranju nove vlade u Predsedništvo dolaze predstavnici koalicije Demokratska stranka Srbije/Nova Srbije i G17 Plus (19), sutra predstavnici Socijalističke partije Srbije (16) i koalicije LDP-GSS-SDU-LSV (15), dok će se u četvrtak predsednik Srbije konsultovati s predstavnicima pet manjinskih lista.
– Tokom proteklog vikenda funkcioneri Demokratske stranke Srbije utvrdili su platformu s kojom će danas doći kod predsednika Borisa Tadića na konsultacije o sastavu nove vlade, saopšteno je na jučerašnjoj stranačkoj konferenciji za novinare. Portparol izbornog štaba DSS-NS Branislav Ristivojević nije želeo novinarima da obznani sadržaj platforme, rekavši da politička kultura nalaže da o tome najpre obaveste predsednika Tadića.
Ristivojević je objasnio da će „narodnjačka koalicija“ danas Tadiću predstaviti zajedničku platformu, a u delegaciji koju će predvoditi Vojislav Koštunica biće i Velimir Ilić.
– Za DSS je prioritet da se utvrde načela i principi za rešavanje osnovnih problema s kojima se suočava država, a u prvom redu načelo u vezi s teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije i status Kosova, rekao je Ristivojević. Ocenjujući da je to najbrži i najefikasniji put da se formira stabilna vlada, Ristivojević je rekao da tek po utvrđivanju zajedničkih principa buduće vlade treba početi razmatranje kadrovskih pitanja. Ponavljajući da koalicija DSS-NS smatra da je Koštunica najbolje rešenje za budućeg premijera, Ristivojević je dodao da su kadrovska rešenja manje bitna.
– Treba naći najbolje i najkvalitetnije ljude, ali pre toga treba znati šta će oni da rade, istakao je Ristivojević. Njegov kolega portparol DSS Andreja Mladenović istakao je da pregovore o vladi DSS ne shvata kao pregovore o foteljama. „Mi ih tako ne posmatramo, već kao dogovor o tome kakva će biti politika koja će biti vođena. Kada tu dođemo do saglasnosti, za DSS i naše koalicione partere kadrovska rešenja neće biti najvažnija“, poručio je Mladenović. On je poručio da će u zakonskom roku do kraja meseca DSS podneti RIK izveštaj o sredstvima potrošenim u izbornoj kampanji i da će Glavni odbor odrediti listu poslanika i izjasniti se o konsultacijama o novoj vladi na sednici koja se očekuje za desetak dana.
Nova Srbija, koja je na izbore išla u koaliciji s DSS, juče je odlučila da njena platforma u razgovorima o formiranju buduće vlade bude izborni program DSS/NS. Spremni smo za pregovore i učešće u formiranju Vlade Republike Srbije, a koalicija DSS/NS biće ključni i nezaobilazni činilac u sastavljanju Vlade, kaže se u saopštenju sa sednice Predsedništva i Izvršnog odbora NS. Novoj Srbiji, kako je saopšteno, pripada 14 poslaničkih mandata u novom sazivu parlamenta, od ukupno 47 koliko je osvojila koalicija DSS-NS. Lista poslanika je utvrđena na osnovu postignutih rezultata u okruzima i gradovima, piše u saopštenju.
Pregovarački tim za konsultacije s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u ime NS će predvoditi predsednik Izvršnog odbora Miroslav Markićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari