SRS poziva na preispitivanje primene Bolonjskog sistema studiranja 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas na preispitivanje odluke o uvođenju Bolonjskog sistema studiranja, navodeći da se u dosadašnjoj praksi u Srbiji pokazao kao „neefikasan i degradirajući“ u odnosu na raniji pristup obrazovanju na fakultetima.

Članica Beogradskog odbora SRS Angelina Macura ocenila je da je Srbija „pristala da degradira svoj visokoobrazovni sistem zarad uvođenja lošijeg evropskog sistema“ 2005. godine pri čemu je status studenta „praktično obezvređen“.

„Mi hoćemo da prekinemo sa takvom naopakom praksom slepe poslušnosti i hoćemo da država Srbija sama rukovodi svojim interesima, pa i u sektoru obrazovanja“, kazala je ona novinarima ispred Rektorata Beogradskog univerziteta, prenela je SRS.

Navodeći da troškovi obrazovanja postaju sve veći, ocenila je da današnje cene školarine na državnim univerzitetima „mogu komotno da pariraju privatnim, pri čemu se kvalitet usluga veoma razlikuje“.

„Svake godine u Beograd dođe na hiljade brucoša koji treba da se snađu sami u velikom gradu. Znamo koliko se teško aplicira za studentske domove, stanovi su skupi, a studenti nemaju ama baš nikakve povlastice ni po pitanju radnih mesta, ni honorarnih poslova“, navela je članica SRS.

Dodala je da je odlazak mladih stručnjaka po diplomiranju u inostranstvo, poprimio „alarmantne razmere“.

„Studenti po završetku školovanja nemaju nikakve garancije da će raditi u struci. Previše spoljnih faktora utiče na to, kao što su stranačko opredeljenje, veze sa moćnim i uticajnim ljudima… Zbog tih razloga dešava se takozvani ‘odliv mozgova’ jer ne znamo da zadržimo naše školovane ljude koji bi imali i te kakav doprinso da daju Srbiji“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari