"Srž programa sa jednom novinom - digitalizacijom" 1Foto: Medija centar

Sam program sadrži praktično samo jednu novinu, to je program digitalizacije, navodi za Danas Vladimir Gligorov, ekspert Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju, komentarišući ekspoze mandatarke Ane Brnabić.

Kako dodaje, kada je reč o poboljšanju rada administracije, pod pretpostavkom da su pravila i propisi valjani (sa meritokratske tačke gledišta), anonimnost i automatizam u ostvarenju prava ili usluga su svakako veoma poželjni, kako sa stanovišta efikasnosti, tako i kao brana korupciji.

– Dodatna korist jeste naravno u poslovanju, gde bi se povećala internacionalizacija i inovativnost. Uz akcenat na obrazovanje, to je svakako doprinos modernizaciji. Ostalo je standardno: makroekonomska stabilnost, ulaganja, poreska reforma, povećanje plata i privredni rast. Tu su važni detalji, koji su, koliko sam u stanju da vidim, izostali. Ovo nije nepovezano sa sastavom vlade i sa autoritetom mandatarke da na njega utiče. Ona uglavnom nije imala mnogo toga da kaže šta će ministri da rade. Ne izgleda, na osnovu toga, da će oni za svoj rad njoj odgovarati – ukazuje Gligorov.

Prema njegovim rečima, jedno je sastav vlade, koji ne predstavlja poboljšanje u odnosu na prethodni.

– Dok je predsednica vlade svakako nepoznanica na tom položaju, svi su ministri imali prilike da se iskažu na namenjenom im ili na sličnom položaju. Nada je da će predsednica Brnabić biti pozitivno iznenađenje, dok se od vlade u ovom sastavu to ne može očekivati. Ono što je tu najgore jeste što je jasno da predsednica vlade nije imala nikakav uticaj na sastav i na raspored zaduženja u vladi. Potpuno je nejasno kako će ona toj vladi predsedavati – zaključuje Vladimir Gligorov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari