SSP: "Moja prva plata" je prepakovani javni poziv za stručnu praksu koji se sprovodi godinama 1Foto: SSP

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da je „pompezno najavljena nova mera za pomoć privrednicima u vreme pandemije“ pod nazivom „Moja prva plata“ u stavi „prepakovana“ stručna praksa za koju je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala javni poziv u februaru, a koji je trebao biti otvoren do kraja novembra.

SSP navodi da se „neko dosetio da ‘prepakuje’ stručnu praksu u ‘Moju prvu platu’ i predstavi je kao tobož najnoviju meru Vlade kojom se opet tobož pomaže privrednicima i nezaposlenim mladim ljudima da prevaziđu teret krize zbog pandemije“.

„Vlada Srbije pompezno najavljuje novu meru za pomoć privrednicima u vreme pandemije, a konkurs za pomenutu meru i zvanično je objavljen na portalu NSZ. Sve bi to bilo lepo da nije u pitanju još jedna prevara kojom vlast pokušava da napravi iluziju kako pomaže onima koji trpe najveći teret ekonomske krize čiji nas ‘drugi pik prvog talasa’ tek očekuje“, navodi SSP.

SSP podseća da Nacionalna služba za zapošljavanje više od dve decenije raspisuje konkurse kojima finansira nezaposlena lica bez iskustva, kako bi se osposobili za samostalan rad u struci.

„No brže bolje (jače) zatvoren je pre vremena konkurs za stručnu praksu, što se vidi na portalu NSZ i otvoren identičan pod novim nazivom ‘Moja prva plata’. Uslovi su ostali isti, a razlika je samo u tome sto se i poslodavci i nezaposleni prijavljuju za ovu meru putem portala“, navodi se u saopštenju.

SSP navodi da je u pitanju „još jedna u nizu prevara aktuelnog težima“ zato što to „nije plata nego je nadoknada za volonterski rad, jer nezaposlena lica ne zasnivaju radni odnos, nego praktično volontiraju bez radnog staža i osigurani su jedino od slučaja povrede na radu“.

„Oni i dalje ostaju nezaposlena lica, a poslodavci nemaju apsolutno nikakvu obavezu da ih nakon toga prime u radni odnos“, navodi SSP.

Stranka slobode i pravde navodi da „gospoda iz vlasti“ pokušavaju da „jeftinim mađioničarskim trikovima“ prikriju nesposobnost da upravljaju ekonomskom krizom koja će tek da zadesi našu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari